salata de boeuf
salata de boeuf
Și băieții știu să facă salată de boeuf

Săptămâna aceasta nu știu ce s-a întâmplat; deși am lucrat toată săptămâna, am gătit aproape în fiecare zi – mai bine spus seară, pentru că ziua a fost dedicată mersului la muncă. De obicei încerc să le împac cumva și să gătesc mai mult în zilele pe care le am libere. Am avut parte și de o premieră: am făcut de trei ori clătite într-o singură săptămână, asta luând în considerare faptul că nu am mai făcut niciodată clătite de unul singur, de la compoziție la pusul în tigaie. Un aspect important este și faptul că am achiziționat o tigaie nouă și parcă ne roagă să o folosim. Tigăile de la comezi.ro sunt geniale.

Cu un frate bucătar-șef am învățat multe de la el, asta deși timpul nu ne-a fost prieten, la fel cum nici distanța. Singurele momente în care pot fura meserie de la el sunt legate de sărbători, când ajunge mai devreme acasă și îl văd cum acționează. Mai sunt situații când pun mâna pe telefon, îl sun și îl întreb cum se face ceva. Mi-aduc aminte cu umor de o întâmplare din primul an de facultate. Era pentru prima oară când încercam să fac pilaf de orez de unul singur. Trebuia să fie un pilaf cu ficăței. Am pus orezul la fiert și abia după aceea l-am sunat. Și i-am cerut indicații. Iar el mi-a zis că întâi tai o ceapa, curăți un morcov, un ardei gras, le toci, le pui la călit, apoi pui amestecul în oala în care dorești să faci pilaful. Pui acolo trei măsuri de apă și după ce apa fierbe pui o măsură de orez. Între timp fierbi sau prăjești  puțin ficățeii, ca să îi poți pune în pilaf când orezul începe să se facă. Toate bune și frumoase doar că eu începusem greșit procedeul. Și îl tot aprobam la telefon și îl întrebam ce urma să fac, pas cu pas, chiar dacă eu făceam altceva. Nu mi-a ieșit o mâncare spectaculoasă pentru că era o rețetă greșită. Dar după o săptămână am încercat din nou. Și am încercat după rețeta pe care mi-a spus-o la telefon. Și am urmat întocmai ceea ce mi-a zis. Și a ieșit cel mai bun pilaf cu ficăței. De atunci, când am mai avut nevoie de sfaturi din partea lui întâi l-am sunat și abia după aceea m-am apucat de treabă, ca nu cumva să greșesc iar rețeta.

Rețeta contează foarte mult în procesul de gătit, dar și mai mult contează ceea ce folosești la gătit, de la alimente, la vasele în care gătești. La fel de important (asta tot de la fratele meu o știu) este curățenia din bucătărie. Înainte de a te apuca să faci mâncare, în afară de igiena personală trebuie să ții cont la igiena mediului. Nu doar vasele trebuie să fie curate, ci toată bucătăria. Mai sunt și alte sfaturi pe care le-am primit și unele secrete pe care le-am dedus singur, dar ele vor fi dezvăluite într-o postare viitoare.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns