Cum să alegi un studio de videochat?

Ești tânără, ai un aspect fizic plăcut, ești descurcăreață și  vrei să câștigi ceva mai mulți bani decât o fac celelalte tinere de vârsta ta? Dacă răspunsul este da, înseamnă că la un moment dat te-ai gândit și tu că o posibilă soluție posibilă pentru tine este să te angajezi într-un studio de videochat.

Cum să alegi un studio de videochat?

Pentru a te feri de tot felul de probleme (mai mici sau mai mari) pe care le-ai putea întâmpina, unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le urmărești este vechimea studioului de videochat. Nu spun că nu există seriozitate la studiourile de 1-2 ani vechime, dar când ai peste 10 ani de vechime înseamnă că vechimea vine la pachet și cu experiența.

Alte câteva aspecte importante pe care ar trebui să le puncteze un studio de videochat respectabil:

 • echipă complexă de manageri, traineri, personal tehnic
 • desfășurarea activității într-un colectiv select
 • intimitate și confidențialitate online și offline
 • legalitate absolută, plăți la vedere și mereu la timp
 • lipsa influenței factorilor externi, fraudă, neplată
 • colaborări cu siteuri în condiții de exclusivitate
 • adaptare continuă la condițiile pieței videochat
 • sprijin și consiliere în mici probleme personale
 • team-building, activități comune și recreative
 • corectitudine și respect oferite tuturor modelelor
 • stabilitate și continuitate în cariera videochat

ok-studio

Cele enumerate mai sus sunt doar câteva aspecte. Un studio poate fi bun dacă respectă pe cele de mai sus, la fel cum poate fi ok și dacă are alte aspecte față de cele pe care le-am enumerat.

Acum să precizez și câteva dintre lucrurile care nu sunt ok la un studio de videochat.

Contractul de muncă. Dacă ți se spune că prima lună ești plătită, dar că e un soi de perioadă de probă și contractul de muncă ți se încheie după o lună, înseamnă că e ceva în neregulă. Legislația în vigoare prevede că este obligatoriul contractul (individual și/sau colectiv) încă din prima zi, chiar dacă o anumită perioadă este considerată a fi de probă.

Locația. Toate videochat-urile trebuie să aibă un sediu propriu zis, unde sunt studiourile. Unele dintre ele acceptă și varianta ca modelul să lucreze de acasă, dar atenție: dacă ți se spune că nu mai este un studio liber, ci într-un apartament din altă parte a orașului, înseamnă că ceva este putred și, mai mult ca sigur, se ascund niște fraude.

Suma garantată la început. Mai toate studiourile de videochat oferă anumite sume garantate pentru început. Unele îți garantează un venit stabil pentru prima lună, altele pentru trei luni. Dar trebuie să fii conștientă că nimeni nu face cadouri și că fiecare ban pe care îl primești trebuie câștigat. La fel cum trebuie să înțelegi că este vorba de o afacere. Bine, tu generezi venituri de 5.000 de lei, dar ca să primești acești bani trebuie să înțelegi și costurile din partea unei afaceri (fie că este vorba despre chiria pentru studio sau alte cheltuieli, întreținerea, comisioanele, training-ul, profitul firmei, taxele către stat). Astfel, ca tu să încasezi 5.000 de lei la final de lună ar trebui să generezi în primul rând venituri de 10.000 de lei, apoi încă 7.000 de lei taxele către stat, deci venituri de 17.000 de lei. Nimeni nu îți poate oferi 5.000 de lei dacă tu nu aduci 17.000 de lei.

Ar mai fi multe de spus, dar pentru acest articol este de ajuns. Mai multe, pe viitor.

Bogdan Federeac

M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie.
Scriu prin reviste din 2003;
Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală;
În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri.
Din primăvara lui 2015 am început să cartografiez România frumoasă, România mea

Un răspuns la „Cum să alegi un studio de videochat?”

 1. Este mai dificil sa stii totul despre un studio de la inceput, dar trebuie sa te asiguri ca macar o parte din lucrurile pe care le-au promis o sa le indeplineasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *