centrul orasului iasi centrul orasului sibiu

Înainte să mă mut în Sibiu cunoșteam foarte puțin această zonă a țării. Eram obișnuit cu Moldova mea dragă și cumva blocată în timp. Vizitasem prea puțin această parte a țării și aveam prea puține legături aici, astfel că mai toți cunoscuții mi-au spus că sunt nebun când le-am spus că mă mut. A trecut un an și mai mult de trei luni și cred că a fost cea mai frumoasă nebunie.

Aici mi s-a confirmat, încă din primele zile, că împărțirea României pe zone istorice încă este valabilă. Sunt trei regiuni mari care au specificul total diferit. Până și modul de a gândi este diferit, ceea ce duce la comportamente diferite, stiluri de viață diferite și economii diferite. În Botoșaniul natal și în Iașul adoptiv lucrurile înaintau foarte greu, de parcă ar fi stagnat. Și aici se mișcă încet, dar se mișcă încet și sigur. Diferența dintre stagnare și înaintarea lentă dar sigură înseamnă evoluție. În Sibiu se extinde parcul industrial existent și este pe cale să mai ia naștere unul. În Cluj parcurile industriale sunt o realitate care nu mai uimește pe nimeni, dar parcul industrial din Iași este ca și inexistent. Șomajul în orașele mari din Ardeal are cote reduse, aducându-se muncitori și de la 60 de kilometri distanță, în timp ce în orașele mari din Moldova situația nu este atât de roz.

Ești tânăr și ai o idee de afacere, cauți spații de închiriat în Cluj sau Sibiu? Nu te împiedică nimeni să îți pui ideile în aplicare și să închiriezi ce spații comerciale dorești (mă refer la cele care sunt disponibile). Vrei să faci asta în Iași? Pe cine cunoști, pe cine ai în spate? Cam așa stau lucrurile. Oameni corupți și corupție există și aici, dar nu este situația din Iași, unde nu poți fac nimic dacă nu cunoști pe cine trebuie. Nu spun că aici este raiul, fiecare pădure are copacii ei uscați. Chiar în această dimineață au fost percheziții în Șelimbăr (localitate lipită de Sibiu) într-un dosar stufos de corupție și afaceri imobiliare necurate.

Nu mai spun de cultură. Eram obișnuit cu evenimentele de tip chermeze culturale din Iași, iar în Sibiu am văzut că nu există așa ceva. Adică sunt evenimente respectabile. Iașul are FILIT, Sibiul are Festivalul Internațional de Teatru, Festivalul Internațional de Poezie, Astra Film, Artmania și multe alte evenimente. Aici, chiar vezi diversitate pe Agenda Culturală și vezi că dacă propui un proiect bun ai șanse de finanțare. În Iași totul era bazat pe cumetrii.

Îmi fac inimă albastră de fiecare dată când mă gândesc la lucrurile acestea. Dar sunt niște adevăruri pe care nu le poți nega. Și totul pornește de la mentalitatea omului.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns