Ingrasamintele foliare: rol, avantaje si mod de utilizare

Pasiunea fata de cultivarea plantelor poate fi dezvoltata pe parcurs, insa poate fi si o activitate ce dureaza o viata intreaga. Totusi, atat micii agricultori, cat si cei cu vasta experienta in acest domeniu trebuie sa aiba in vedere toate solutiile posibile ce pot fi exploatate pentru o cultura cat mai sanatoasa si fertila.

Un bun exemplu in acest sens poarta denumirea de ingrasaminte foliare, acestea fiind o serie de substante chimice ce se aplica prin pulverizare asupra plantelor cultivate. De cele mai multe ori, ingrasamintele foliare sunt utilizate indeosebi in cazul culturilor in camp, a vitei de vie, a livezilor sau in legumicultura.

Scopul principal al acestor produse este de a asigura corectia carentelor din punct de vedere nutritiv a plantelor (fiind extrem de eficiente in acest sens), mai ales pentru cele provocate de factori tehnologici, de clima sau sol. In ceea ce priveste absorbtia substantelor nutritive de catre plante, acest procedeu se realizeaza rapid si complet, fara deficiente, fiind apropiat in marea majoritate a cazurilor de 100%.

Intrucat microelementele ce prezinta un rol vital in procesul de nutritie al plantelor nu se gasesc in sol si nici in alte categorii de ingrasaminte chimice de sol disponibile pe piata, agricultorii doritori de o cultura calitativa si bogata apeleaza la ingrasaminte foliare.

Principalele avantaje ale utilizarii de ingrasaminte foliare

 • Un nivel inalt calitativ al materialelor folosite, dar si a tehnologiei pentru fabricare

 • Nu sunt substante corozive

 • Sunt usor de manipulat, fiind o solutie extrem de practica pentru agricultori

 • Se diminueaza sau dispare pericolul levigarii

Totusi, pentru a se asigura ca intr-adevar cultura va fi una pe cat se poate de bogata si calitativa, agricultorii sunt sfatuiti sa apeleze la ingrasaminte foliare calitative, deoarece pe piata exista numeroase produse similare nerecomandate plantelor. Asadar, trebuie sa se aleaga un furnizor specializat in acest domeniu, un bun exemplu fiind erbicid.ro. Acest magazin cu profil de fitofarmacie pune la dispozitia utilizatorilor interesati ingrasaminte foliare pentru vita de vie, cereale paioase, porumb, floarea soarelui, legume, cartofi, sfecla de zahar, precum: AMALGEROL, ATONIK, FOLIMAX, FOLIPLANT, CROPMAX (stimulator de crestere), SOLAR VERDE, SORKAMIN ,SOLFERT si multe altele.

Un aspect deosebit de important este ca agricultorii sa inteleaga pe deplin importanta utilizarii ingrasamintelor foliare, acestea fiind o parte integranta din managementul unei culturi.

Utilizarea corecta a ingrasamintelor foliare:

In ceea ce priveste procesul corect de utilizare a acestor produse vitale pentru culturi, trebuie sa se tina cont de o serie de etape:

 • Tratarea apei (ce urmeaza a fi combinata cu ingrasamintele foliare) cu peroxid de oxigen, doar in cazul in care se considera ca poate contine patogeni

 • Umplerea rezervorului masinii de stropit cu o cantitate formata din jumatate apa si jumatate din continutul de ingrasamant cu aplicare foliara

 • Evitarea aplicarii acestui tratament daca conditiile meteorologice sunt extreme si nefavorabile (ca de exemplu: arsita, vant puternic, inghet, ploaie)

 • Utilizarea atomizorului in procesul de stropire

 • Agitarea permanenta a continutului

 • Stropirea trebuie realizata si pe partea inferioara a frunzelor

 • Temperaturile indicate acestui procedeu sunt de aproximativ 26 grade celsius, chiar si mai putin

 • Este recomandat a se urmari stropirea in conditii umede meteorologice

Asadar, prin utilizarea ingrasamintelor foliare, agricultorii reusesc sa corecteze in scurt timp, pe cat se poate de eficient deficientele de nutritie ale plantelor. Persoanele interesate de achizitia unor astfel de produse pot apela la magazinul erbicid.ro, fiind specializat in solutii eficiente din domeniul culturilor.

Bogdan Federeac

M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie.
Scriu prin reviste din 2003;
Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală;
În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri.
Din primăvara lui 2015 am început să cartografiez România frumoasă, România mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *