O oaza de liniste in Halkidiki

In primavara trecuta, in toiul tuturor lucrurilor importante din viata mea, am luat un respiro de o saptamana.

Mi-a facut cu ochiul, intr-o noapte, in timpul pauzei de lucru la un proiect, din seria de oferte Halkidiki, una de nerefuzat. Si am plecat in doar cateva zile. Fara laptop sau mp4 sa ascult vreun curs in format audio, fara sa dau prea multe detalii celor apropiati si fara vreun regret.

Halkidiki este o oaza de liniste, cu mare albastra si cer senin, iar in toiul primaverii, la inceput de sezon, m-am putut bucura de o plaja libera. Cu siguranta, este la fel si toamna.

Cele trei brate, Kassandra, Sithonia si Muntele Athos, dezvaluie plaje minunate si peisaje ce taie rasuflarea, amestec de magie intre nuantele turcoaz ale Marii Egee, nisipul fin, argintiul stancilor ce inconjoara plajele, verdele vegetatiei mediteraneene. Casele traditionale grecesti sunt vopsite in alb si albastru.

Kassandra incanta turistii cu conditii de cazare excelente si peisaje mirifice, gazduiesc hoteluri si pensiuni populare printre turisti. Statiunile de pe Sithonia au un aer mai salbatic si sunt perfecte pentru familie. Statiunile Nea Fokeea si Sani gazduiesc castele byzantine, granite intr-o calatorie in timp, Vechiul oras Polygyros pastreaza povesti demult apuse, iar Pestera Petrolana gazduieste un muzeul antropologic. Ofertele sunt pentru toate gusturile si concediul este unul placut si relaxant.

Bratul Muntele Athos este rezervat calugarilor si preotilor care slujesc la manastirile de aici.

Muntele Athos are un statut aparte comparativ cu restul peninsulei.

Daca doriti un itinerariu, aveti in vedere moara de vant si farul din Kassandra, precum si templul lui Poseidon.

Muzica greceasca, dulciurile grecesti, mancarea traditionala sunt alte aspecte care incanta intr-o vizita de relaxare. In fata caselor traditionale, uneori stau batranii se privesc la trecatori. M-am intrebat deseori daca nu se plictisesc sau daca gasesc noua inspiratie in fiecare pas care se strecoara pe strazi.

M-am intrebat acest aspect in momentele de incordare pe care le am uneorii si am regasit raspunsul in aceleasi momente. Dincolo de aparente, dincolo de lucrurile pe care le facem si dupa care alergam zilnic, ramane starea de “a fi”, stare de regasire si pace. Iar Halkidiki, ramane un popas cu soare.

Bogdan Federeac

M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie.
Scriu prin reviste din 2003;
Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală;
În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri.
Din primăvara lui 2015 am început să cartografiez România frumoasă, România mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *