Sătul de chirie?

Dacă ești tânăr și nu stai cu părinții, probabil ești deja sătul de plata chiriei și de toate bătăile de cap pe care ți le aduce o chirie.

Un mare dezavantaj al chiriei este că nu poți face chiar tot ceea ce îți taie capul. Vrei să bați un cui în perete? Întreabă-ți proprietarul. Vrei să schimbi culoarea pereților? Întreabă-l pe proprietar. Ți s-a stricat ceva în casă? Anunță-l pe proprietarul de drept. Mai mai că trebuie să îl și întrebi dacă ai voie să faci dragoste, că nah, se poate strica patul. Ai pisici? Proprietarul îți cere un 30 de euro în plus pe lună, că pisicile îi zgârie canapeaua, asta chiar dacă acea canapea valorează 600 de lei și tu îi tot plătești cei 30 de euro de doi ani  (la peste 2900 de lei ți-ar putea schimba canapeaua). Mai tot timpul proprietarii sunt scârțari (scuzați-mi expresie, dar așa este). Nu îți convine? Ai trei zile să îți găsești în altă parte. Pierzi și garanția și ai toată bătaia de cap legată de mutat. Asta pentru că tu, ca chiriaș, nu ești proteja în niciun fel de abuzurile proprietarilor. Sau poți avea noroc și proprietarul să fie un tip sau un cuplu de treabă.

Oricum, dacă stai să faci niște calcule, s-ar putea să îți dai seama că la un credit ipotecar (de tip Prima Casă spre exemplu) poți ajunge să ai rata mai mică decât chiria (cu tot cu ROBOR-ul trecut de 2%). Stai în orașul de sub Tâmpa? Dacă vei căuta garsoniere de vânzare Brașov vei descoperi că unii dezvoltatori, ca cei de la Avantgarden, oferă mai multe variante de finanțare: de la plata integrală, la plată în trei tranșe, plăți în două tranșe prin accesare unui credit (5% la semnare antecontractului de vânzare-cumpărare, 95% prin credit la recepția apartamentului) sau plată în rate la dezvoltator.

Chiriaș, vrea facturi mai mici! 

De mai mult de două săptămâni stăm fără lumină la baie. De fapt, am pus o lampă de birou să ne vedem fața în oglindă când ne spălăm dimineața. Asta pentru că trebuie schimbat corpul de iluminat care stă pe peretele băii de mai mult de 25 de ani. Și eu, un umil chiriaș, nu îmi permit să îi scot corpul ăla și să îmi pun un altul, pe bază de  Leduri, că acel corp a ținut 30 de ani, sigur e ok. Și a zis că va veni el să vadă care e problema și să o rezolve. Și a venit, a văzut, a plecat și a zis că revine. A trecut o săptămână și nu a revenit. Și dacă aș fi făcut o modificare fără să îl anunț, ar fi zis că am eu pitici pe creier, că totul era ok, că nu trebuie decât lipit un fir sau orice altă scuză penibilă. Și ar fi fost strict investiția mea, că nu ar fi decontat din chirii banii pe care i-aș fi băgat să fac schimbarea și să plătesc electricianul.

Chiria mai mare ca salariul

E o problemă mare a celor care au apartamente pe care le dau în chirie: nu fac renovări sau îmbunătățiri cu anii, dar chiria e aceeași de ani de zile sau o și crește. Nu contează că nu mai este vorba de confort, că tui îi spui: „bă, nene, eu vreau îmbunătățiri în casă, să îmi vină facturile mai mici!”.  Nu e problema lui, dar e problema ta dacă nu ai să îi dai banii de chirie și cheltuieli la timp. Și faci o socoteală rapidă: 700 de lei se duc doar pe chiria unei garsoniere amărâte, fără să pui în calcul și cheltuielile (apă, gaz, curent, internet și tot ceea ce mai intervine). Din start pe chirie și cheltuieli se duce mai mult de un salariu minim pe economie, ceea ce e absurd. Și majoritatea celor care au proprietăți în chirie sunt cei care au cumpărat locuințe la începutul anilor 1990 când o locuință avea același preț cu o Dacie. Mai are rost să zic cât valorează acum o Dacie și cât un apartament sau o garsonieră?

Vreau la casa mea!

Bogdan Federeac

M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie.
Scriu prin reviste din 2003;
Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală;
În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri.
Din primăvara lui 2015 am început să cartografiez România frumoasă, România mea

2 răspunsuri la „Sătul de chirie?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *