
Herodot, cele mai frumoase istorii, Editura Humanitas, 2018
Îl știm pe Herodot ca „părintele istoriei”, dar din paginile ediției de față îl descoperim ca pe unul dintre cei mai mari povestitori. Pentru că „Istoriile” lui Herodot se nasc din mitologie, din născocirile negustorilor călători și din istoria unui popor mic, care a devenit imperiu și a cărui cultură a modelat lumea și felul în care societățile arată astăzi. O cartea care nu ar trebui să lipsească din bibliotecile noastre.
Kevin Corssley-Holland, Miturile nordului. Poveștile lui Odin, Thor și Loki, Editura Humanitas 2018
O carte scrisă pentru copii, dar care vrăjește cititorii de orice vârstă. Fie că este vorba despre fani ai serialului „Vikings” sau ai formațiilor rock nordice, cartea de față ne plimbă prin jurul Yggdrasil, arborele gigantic care unea cele trei lumi din credințele vikingilor: Midgard/ Lumea de Mijloc (tărâmul oamenilor), Asgard (ținutul zeilor) și tărâmul celor morți. O introducere fascinantă într-o mitologie atractivă, dar sărăcăcioasă în aparițiile editoriale românești.
Jeanne Bendick, Galen și începuturile medicinei, Editura Humanitas, 2018
Un volum dedicat copiilor inteligenți și curioși despre personalitatea lui Galen, unul dintre părinții medicinei moderne, deși a trăit în urmă cu aproape două milenii. Galen, care a fost medicul a patru împărați romani, dar și al gladiatorilor din arene, mânat de curiozitate, a descoperit lucruri în medicină care au rămas literă de lege timp de 1500 de ani. Despre cum a transformat medicina și farmacia antică în știință, răspunsul îl dă Jeanne Bendick în cartea care nu trebuie să lipsească de sub brad.