Guillermo Arriaga, Sălbaticul, Art, 2018

 

O țesătură de povești nebună. Pe un plan e Mexicul de la sfârșitul anilor 1960. Moartea pare să-l urmărească pe Juan Guillermo. Adolescentul – obsedat de fantoma geamănului său mort în burta mamei – își pierde în decurs de câteva luni întreaga familie. În paralel cu povestea lui Juan Guillermo, în sălbăticia munților Canadei, inuitul Amaruq pornește pe urmele unui lup de care destinul pare să-l lege într-un mod profund și inexplicabil.

 

Ismail Kadare, Palatul Viselor, Humanitas Fiction, 2019

 

Palatul Viselor este considerată cea mai teribilă și mai nemiloasă caricatură a totalitarismului în descompunere. Cu acțiunea petrecându-se într-un timp incert (poate începutul secolului XX), sultanul Imperiului Otoman aflat în disoluție îngrădește libertatea supușilor, controlându-le visele prin intermediul unei misterioase instituții a puterii – Palatul Viselor. Mark-Alem este tânărul care reușește să ajungă în vârful ierarhiei, de unde supraveghează mecanismul poliției inconștientului. Va sfârși Mark-Alem ca toți stăpânii absoluți: pradă propriei mașinării demonice?

 

Claudiu Komartin, Sârmă ghimpată. Când focurile se vor stinge printre ruine. Poeți ai generației războiului, Cartier, 2018

 

Unul dintre cele mai interesante volume de poezie apărute în ultimii ani. 20 de poeți formați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial recuperați în această antologie de către Claudiu Komartin. De ce recuperați? Pentru că exceptând câteva nume ale poeților care sunt citiți și astăzi,majoritatea celor cuprinși în volum au rămas necunoscuți publicului odată cu instalarea comunismului.

 

 

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns