
Ioana Pârvulescu, Dialoguri secrete. Cu desene de Mihail Coșulețu, Editura Humanitas, 2018
În această perioadă a anului nu ar trebui să nu ratăm volumul Ioanei Pârvulescu, poate cea mai frumoasă carte apărută în ultimele luni. Antologând și comentând rugăciunile găsite în paginile de proză, poezie, diaristică sau în epistolarul a 37 de scriitori români și străini, Ioana Pârvulescu nu ne oferă o carte de rugăciuni inedită, ci o serie de povești dramatice în care autorii sau personajele lor simt nevoia să se roage.
Robert D. Kaplan, Cucerirea Munților Stâncoși. Cum determină geografia rolul Americii în lume, Editura Humanitas, 2018
Pornind cu mașina din Long Island Sound spre vest, până în San Diego, Robert D. Kaplan, unul dintre cei mai importanți specialiști în geopolitică, nu străbate doar Statele Unite ale Americii, străbate istoria unui stat, analizează istoria unui popor și încearcă să explice America zilelor noastre analizând modul în care geografia influențează istoria.
Costin Petrescu, Însemnările unui pictor refugiat: La Iași, în timpul războiului: 1916-1917, Editura Humanitas, 2018
Însemnările pictorului și arhitectului Costin Petrescu (autorul Marii Fresce a Neamului de la Ateneul Român) văd lumina tiparului la un secol după ce au fost scrise, în an centenar.
Sună familial: „Se bate apa în piuă degeaba. Ce secături suntem și noi… și ce ridicole-mi par aceste parigorii politice când noi, bieți de noi remorcați la anarchia rusească, nu mai însemnăm nimic.”? Pentru a înțelege Marea Unire de la 1918 ar trebui să revenim la astfel de documente tulburătoare. Încheiem cu un citat despre sărăcia și specula din 1917: „Rușii își vând calul pe o sticlă de spirt”.
Articol apărut în revista Zile și Nopți Sibiu, 7-20 decembrie 2018