Dacă în luna aprilie am participat la prima competiție de alergat, iar în mai la cea de-a doua, nu puteam să las luna iunie să treacă fără un eveniment. Am pus ochii pe Roșia Montană Marathon, mai ales că trecuseră aproape 4 ani de când nu am fost pe acolo, de la FânFestul din 2014, mai exact. Încercând să conving un prieten să vină cu noi la Roșia Montană, eventual să alerge la una dintre curse, s-a întâmplat un alt lucru: am convins-o pe Rita să se înscrie; „Ce ți-s 10 kilometri? Vara trecută am mers câte 30 de kilometri pe zi și la Fereastra Mare a Sâmbetei și în Cindrel”. Așa că, deși mă tenta proba de 21, ne-am înscris amândoi la crosul de 10 km.

Cu câteva zile înainte de competiție (23 iunie) sun pe unul dintre organizatori să-mi indice unde ar mai fi locuri de cazare. Îmi spune că la familie Jeflea, dar că e mai departe, la vreun kilometru și jumătate de start. Nicio problemă, zic. Sun, batem palma prin telefon, întrebăm dacă pe lângă cazare putem primi și ceva de mâncare contra cost. „Vă dau, cum să nu vă dau, o bucată de brânză, niște ouă, lapte. Noi ne bucurăm când cineva ne vizitează. Vă așteptăm”. Vine ziua de vineri dinaintea cursei, plecăm din Sibiu pe vreme bună, ne apropiem de Roșia Montană și încep ploile. O mai sunăm pe doamna Jeflea înainte să ne apropiem din localitate și ne spune că ea iese în drum și ne face semn unde să oprim. După câteva minute de mers cu mașina zărim o femeie în drum care ne face semn să oprim. Mă uit la Rita, ea se uită la mine și ne dăm seama că nu-s chiar 1.5 km până în centrul localității. Asta este! Avem unde dormi! Nu bine ducem bagajele în casă, suntem poftiți la masă, că s-a gândit că ni s-a făcut foame după atâta drum. Friptură cu cartofi, brânză, roșii, cașcaval de casă, ceai, sirop de zmeură, pălincă: ne-am îndestulat burțile flămânde. Plecăm apoi spre piața centrală, să ridicăm kiturile, să luăm o gură de aer, să rememorăm amintiri plăcute din urmă cu 4 ani. Facem plimbarea, ajungem în centru și ne dăm seama că sunt aproape 4 kilometri de unde suntem cazați și până la start. Prea puțin mai contează asta după primirea pe care am avut-o și după omenia gazdelor noastre.

Ne întoarcem după lansarea întunericului, aflăm că urmează să mai sosească un cuplu care a vrut cazare la cort și suntem întrebați dacă pot și ei înnopta în aceeași casă cu noi (familia Jeflea locuiești în casă nouă, pe noi ne-a cazat în casa veche, 2 camere, bucătărie). Pe la miezul nopții ajunge și cuplul din Craiova, Petrișor și Diana. Ne punem la somn.

Dimineața suntem așteptați cu cafea și mâncare: „Unde mergeți la alergat pe stomacul gol?”. Luăm câteva înghițituri din politețe și plecăm spre start. Ajungem în piață, lume multă, câteva fețe cunoscute. Se dă startul, traseul coboară mult pe șosea, urcă pe un drum lăturalnic, ne duce pe câteva poteci, ne scoate iarăși pe șosea și imediat se vede finish-ul. Termin cursa în 1 oră și 9 minute, locul 29 general, 12 la categoria de vârstă, iar cei 10 km s-au transformat în 11.7 kilometri.

Îmi trag sufletul și mă întorc pe traseu în așteptarea Ritei, să trecem finish-ul împreună. Trec pentru a doua oară linia finish-ului, de data asta cu Rita.

Mai zăbovim puțin, apoi pornim să descoperim împrejurimile Roșiei Montane. Vizităm Tăul Țarina și Tăul Mare, ne intersectăm pe traseu cu ultimii concurenți de la proba de maraton și ajungem istoviți la gazdele noastre.

Duminică am vrut să vizităm galeriile romane, dar ceva bâlbe din partea organizatorilor ne-au făcut să ne îndreptăm spre mașină și să ne întoarcem spre Sibiu. Dar nu fără un ocol: Ghețarul Scărișoara (și izbucul Cotețul Dobreștilor + fragii de la marginea drumului).

 

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

One thought on “#3 Roșia Montană Marathon – din nou în Apuseni după 4 ani

Lasă un răspuns