România are mai multe palate şi castele decât vă închipuiţi, însă din păcate multe dintre ele sunt acum în ruină, iar povestea lor rămâne nespusă. Cu toate acestea, încă există castele în Romania încărcate cu istorie, deosebit de frumoase şi în condiţii foarte bune pe care merită să le vizitaţi măcar o dată în viaţă! Aflaţi o parte din povestea lor aici.

Castelul PelesCastelul Peleş, Sinaia

Castelul Peleş este deja unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România şi pe bună dreptate. Să vizitezi castelul Peleş nu este un clişeu, ci o experienţă de care oamenii de toate vârstele se vor bucura. Acesta a fost construit între anii 1873 şi 1914 din iniţiativa regelui Carol I, îndrăgostit iremediabil de priveliştea din jur. Peleşul a fost închis sub regimul comunist începând din 1975 şi a fost redeschis după 1989. Castelul Peleş este construit în stil neo-renascentist german şi este considerat unul dintre cele mai frumoase, elegante şi luxoase castele din Europa, fiind şi primul castel dotat cu uzina electrică proprie. În interiorul castelului veţi descoperi colecţii impresionante de armuri, picturi, sculpturi, tapiserii, mobilier, vitralii şi multe alte obiecte decorative. Peisajul este minunat indiferent de anotimpul în care vizitaţi castelul, iar amatorii de drumeţii şi de sporturi de iarnă au un motiv în plus să vină aici.

Castelul CantacuzinoCastelul Cantacuzino, Buşteni

Dacă vă hotărâţi să vizitaţi castelul Peleş, nu ar trebui să rataţi nici Castelul Cantacuzino din Buşteni. Distanţa dintre Sinaia şi Bușteni este de doar 8 km, deci puteţi vizita ambele castele chiar în aceeaşi zi. Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911 din dorinţa prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino, cunoscut şi ca “Nababul”. Castelul este construit în stil neoromânesc şi este înconjurat de un parc imens, fântâni arteziene, cascade şi chiar şi o grotă. În interiorul castelului se află o expoziţie de heraldică unică în România, însă atracţia principală rămâne priveliştea care îţi taie respiraţia. Tot aici puteţi să găsiţi şi restaurantul Canta Cuisine de pe a cărui terasă puteţi admira priveliştea, însă preţurile sunt destul de piperate. Partea bună este că acest castel este foarte aproape de Bucureşti, ceea ce înseamnă că puteţi reveni în Capitală chiar în aceeaşi zi, fără a mai da bani pe cazare. Cazarea la apartamente în regim hotelier în Bucureşti rămâne de departe varianta cea mai convenabilă.

Castelul BranCastelul Bran, Braşov

Castelul Bran este cel mai cunoscut castel din România datorită asocierii lui cu Dracula. Istoria şi poveştile care înconjoară acest castel îl fac irezistibil şi deosebit, un adevărat simbol pentru ţara noastră. Chiar dacă adevărata sa poveste nu coincide cu Legenda Contelui Dracula, fascinaţia oamenilor pentru castelul Bran rămâne la fel de puternică. Prima menţionare oficială a castelului are loc în anul 1211, fiind folosit de-a lungul anilor ca o cetate strategic amplasată pe marginea unei stânci. Deși cetatea a avut un scop strict militar multe secole la rând, a suferit multe modificări de-a lungul anilor, fiind transformată în castel abia în 1920 de către Regina Maria. Un loc cu o istorie tumultuoasă, pe măsura mitului care îl înconjoară.

Castelul CorvinilorCastelul Corvinilor (cunoscut şi sub numele de Castelul Hunedoarei sau al Huniazilor)

Castelul Corvinilor este şi el unul dintre cele mai apreciate castele din România şi chiar din Europa, ocupând locul 11 într-un top al celor mai frumoase castele din Europa şi fiind considerat unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din ţara noastră. Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea şi este imaginea clasica a unei cetăţi gotice, cu turnuri, bastioane şi metereze ce te poarta în timp, cu un farmec absolut aparte.

Castelul BanffyCastelul Banffy, Bontida

Castelul Banffy este cel mai mare castel din Transilvania, o adevărată comoară aflata în ruina pentru mult timp şi aflată în prezent în proces de restaurare. Acesta este format dintr-un ansamblu de edificii: nucleul este renascentist, extinderile din secolul al XVIII-lea în stil baroc, iar cele din secolul al XIX-lea sunt construite în stil romantic. Considerat odinioară “Versailles-ul Transilvaniei”, castelul Banffy a reintrat în atenţia publicului odată cu festivalul de muzică “Electric Castle” care se desfăşoară chiar pe domeniul castelului. Acest castel a fost greu încercat de istorie atât în timpul războiului, cât şi în timpul comunismului, a fost incendiat şi distrus şi totuşi nu şi-a pierdut niciodată strălucirea. Liniştea care îl înconjoară vă permite să vă teleportaţi în vremurile glorioase ale castelului.

Ce mod mai frumos de a descoperi România decât prin unele dintre cele mai importante castele ale sale, martore ale istoriei rămase în picioare pentru a continua să spună povestea locului?

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns