Despre faptul că în România poți întâlni și berze negre, nu doar albe, am mai scris aici. De data asta este vorba despre relația pe care am creat-o cu una dintre berzele negre.
17 septembrie 2022, sâmbătă. Prognoza nu era prea încurajatoare. În plus, chiar dacă era zi de weekend, mai erau câteva lucruri de făcut. Dar îmi sună telefonul. Andrei mă întreabă dacă am chef să tragem o fugă la lacurile de la Mândra. Cu o zi înainte, vineri după-amiază, am fost la Mândra cu Rita. Dar cum pot refuza o ieșire în natură și posibilitatea de a vedea cum se mai mișcă păsările în migrația de toamnă?
Era bine trecut de amiază când am ajuns la Mândra. Umiditatea din aer era ridicată, dar nu ploua (cum s-a întâmplat cu o zi înainte). Lumina era destul de proastă pentru poze, dar suficient de bună pentru observații prin binoclu și lunetă. La primul lac apa era destul de mică (probabil administratorii pescăriei se pregăteau să îl sece intenționat, pentru curățare), cu suficiente locuri bune pentru limicole (păsări de țărm).
Am uitat să menționez: când ies cu Rita pe baltă, avem cu noi lunetă, binoclu și două aparate foto (un bridge – pentru păsările aflate la mare distanță și un DSLR – pentru păsările în mișcare). De data asta aveam la mine doar unul dintre aparate, bridge-ul. Așa că înțelegerea cu Andrei era: „dacă trece ceva în zbor, încearcă tu să fotografiezi”.
Uite berze!
Am trecut de primul lac și deja l-am atenționat pe Andrei că sunt două berze pe cer. Având în vedere că berzele albe au cam părăsit zona de ceva vreme, posibilitatea ca ele să fie negre era destul de mare. Andrei a tras câteva cadre, eu am lăsat luneta jos și m-am uitat prin binoclu și am concluzionat amândoi că erau negre.
Pe malurile lacurilor erau câțiva oameni care culegeau bureți de rouă. Și se îndreptau spre zona celui de-al doilea lac pe marginea căruia se așezaseră și berzele. Ne-am uitat la ele prin binoclu, am tras câteva poze de la distanță, apoi păsările au zburat, deranjate de apropierea culegătorilor de bureți. Am făcut și noi o pauză, am așteptat, culegătorii s-au îndepărtat, iar păsările au revenit. Doar că deasupra noastră mai zbura o barză neagră. Ne uităm spre lac: erau cele două. Cea din zbor era a treia.
În scurt timp, pe unul dintre maluri erau toate trei. Bucuria nu a durat mult: păsările s-au speriat din nou, și-au luat zborul și nu s-au mai întors.
Profitând de faptul că nu plouă, am continuat să vizităm și celelalte lacuri. Ne-a prins și întunericul. Ajungând acasă, îmi dau seama că mi-am uitat aparatul foto în mașina lui Andrei. Aveam să mai aștept o zi pentru a vedea pozele făcute sâmbătă.
Una dinte berze este inelată
Duminică trece Andrei și îmi lasă aparatul. Descarc pozele și mă trec stări contradictorii. Eram bucuros că se vedea că una dintre berze era inelată și, în același timp, eram furios că nu am băgat de seamă asta când eram pe lac (poate reușeam să deslușesc ce scrie pe inele).
Fac singurul lucru care mi-a trecut prin cap: pun una dintre poze (cea mai clară, deși realitatea e că nu era deloc clară) pe un grup de birding, în speranța că cineva cu experiență în inelare să deslușească ceva. Am postat pe grup pe 18, pe 20 scrie Daróczi J. Szilárd (unul dintre cei mai cunoscuți ornitologi români) că pe unul dintre inele pare să scrie 66VM și că barza ar fi inelată în Cehia.
66VH – barza neagră are puțin peste 3 ani
Mai trec câteva zile, se face 26 septembrie. Întâmplarea face să ies iar cu Andrei la Mândra. Nici nu apucăm să ajungem la primul lac și primesc o notificare pe telefon. Îmi scria Szilárd. Nu doar că deslușise ce scria pe inel (66VH), dar primise și raportul despre pasăre.
Deja îmi cresc emoțiile și mă cuprinde o fericire tâmpă, deși nici nu apucasem să deschid raportul.
1189 zile și 801 kilometri
Pasărea a fost inelată cât era pui, în Cehia, pe 16 iunie 2019 de către Petr Kafka.
După 1189 de zile (3 ani, 3 luni și 1 zi) și la 801 kilometri distanță, pasărea se odihnea la Mândra. Între momentul inelării și momentul în care am noi am observat-o, pasărea a mai fost observată pe 8 iulie 2020, în Polonia.
Mai sus este o hartă cu principalele rute de migrație ale berzei negre din Europa, hartă bazată pe lucrări științifice, urmărire satelitară, inelare și observații directe (autor: Tamás Enikő Anna)
Inclusiv Petr Kafka, ornitologul care a inelat barza neagră văzută la Mândra are câteva studii despre rutele de migrație ale berzei negre. Într-unul dintre studii demonstrează că berze născute în același cuib pot avea rute de migrație diferite, dar și că unele păsări folosesc un an o rută, în alt an – altă rută (ruta estică / ruta vestică). Rute de migrație ale berzelor negre cuibăritoare în Cehia (Migration of Black Storks Ciconia nigra at a migratory divide: two different routes used by siblings from one nest and two different routes used by one individual,co-autor și Petr Kafka)
La final las harta cu locurile în care barza 66VH a fost inelată, observată un an mai târziu și văzută de noi în această toamnă. Păsările nu cunosc granițele stabilite de oameni.