Ne-am obișnuit să etichetăm oamenii după tot felul de criterii. Unul dintre cele mai importante este locul nașterii. „A, ești moldovean!”. Regiunea nu este un criteriu mulțumitor. „A, ești moldovean din Vaslui / Botoșani!”. Asta sună a un fel de înjurătură. Eu sunt moldovean din Botoșani și nu mi-e rușine când spun asta. Alții se feresc. Născuți pe plaiurile botoșănene, unii cunoscuți o dau cu ei sunt suceveni sau ieșeni. De ce? Pentru că Suceava și Iașul sunt altfel de orașe (și județe), se spune că ar fi ceva mai civilizate. Și îi înțeleg și pe cunoscuți. Ultima întâmplare care a pus Botoșaniul pe hartă și la televizor s-a petrecut în noaptea dintre ani. E vorba despre o crimă. În noaptea de 31 decembrie pe străzile din Vlădeni încă mișunau benzile de mascați (semn că tradițiile încă se păstrează la Botoșani). Un bărbat de 45 de ani era supărat că banda de mascați nu s-a oprit și pe la el să-l ure. Și a insistat ca urătorii să treacă pe la el, iar aceștia au trecut. Doar că bărbatul nu i-ar fi plătit pe măsura spectacolului asigurat. Aici a intervenit neînțelegerea. Unul dintre cei din bandă, un tânăr de 19 ani, l-a lovit puternic pe bărbatul de 45. Dimineață bărbatul a fost găsit mort pe stradă. Tânărul de 19 ani riscă ani grei de închisoare. Conflictul, cum altfel, s-a consumat pe fondul euforiei bahice. Deși urătură spune ceva, semne bune anul n-are. Acesta este unul dintre motivele pentru care sună a înjurătură „A, ești moldovean din Botoșani!”

Sunt sigur că pe fondul acestui eveniment intens mediatizat, toți cunoscuții care spun că sunt ieșeni și suceveni vor distribui pe rețelele de socializare articole despre „Botoșani – orașul geniilor”.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns