ache 77 lapusneanu petre tuttea 1De ceva timp am observat că fața Iașului se schimbă; nu ma refer aici la proiectele implementate de Primărie sau alte instituții, despre ele am mai scris. Mă refer la ceea ce fac tinerii talentați și cu inițiativă. Ca să nu o mai lungesc, este vorba despre Ache (dacă spun Alin Blembea nu îl știe nimeni). Știți cu toții anticariatele de pe Lăpușneanu și poate ați văzut că, în ultimele săptămâni, pe rulourile exterioare, au apărut portretele lui Nichita Stănescu, Emil Cioran și Petre Țuțea; poate v-ați plimbat prin Parcul Copou și ați observat că pe peretele nordic al Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a apărut… chipul magistrului Mihai Ursachi. Despre portretul lui Mihai Ursachi vă spun de pe acum: nu este vorba despre un simplu graffiti, este vorba despre artă vie: Ache a folosit substanțe organice, astfel că, peste câteva săptămâni, chipul lui Mihai Uraschi… se va înverzi. Am facut introducerea, să-l lăsăm pe Ache să vorbească despre proiectele lui.

Ai facut o treabă frumoasă pe Lăpușneanu și, din câte am înțeles, vei continua proiectul. De unde inițiativa?

Proiectul e abia la început. Nici cele 2 portrete despre care se spune că sunt terminate …de fapt, nu sunt terminate. Toate la timpul lor. Urmează să desenez toate tonetele. Mă mișc greu, fiind nevoit să mă împart între facultate, Lăpușneanu, asociație, Ars Urbana, alte proiecte și comenzi și, eventual, și viața personală :)) Despre inițiativă s-a tot scris, ba că am fost deranjat de faptul că erau vandalizate etc., etc. Adevărul e că zona are un potențial extraordinar, potențial care nu prea este luat în considerare din păcate. Trecând aproape zilnic pe Lăpușneanu, am zis ca nu ar fi rău să încerc să exploatez puțin acel potențial și, în același timp, să fac ceea ce-mi place. Am vorbit cu proprietarii, care au îmbrățișat practic ideea și am decis să îi las pe ei să își aleagă câte un scriitor preferat (cine altcineva ar fi fost mai în măsură să vorbească despre literatură și scriitori dacă nu ei?!).

Mai nou, pe pereții Casei de Cultura „Mihai Ursachi” a apărut chipul Magistrului. A fost din nou inițiativa ta sau a reprezentanților Casei de Cultura ?

Din nou… a fost o inițiativă proprie. Făcusem niște experimente în ceea ce privește desenul cu mușchi și într-o zi, când ieșeam de la ședința săptămânală a asociației C.O.N-TOUR am văzut peretele… cu alți ochi :)) Era umbros, poros …într-un cuvânt, perfect pentru un astfel de desen. Am vorbit cu Alex Rusu, președintele asociației, care, din întâmplare, este chiar angajat al Casei de Cultură, iar el a obținut acordul celor de la CC. Ce a urmat… se vede și-n poze.

În Germania, spre exemplu, conceptul de artă urbană nu este ceva neobișnuit, dar la noi (cel puțin în Iași), până nu demult, a fost ca un OZN: se vorbește despre el, dar nimeni nu l-a observat. Cât mai durează până când graffiti-urile care fac un deserviciu clădirilor să fie înlocuite cu cele artistice?

Germania… Germania și-a făcut o industrie a turismului bazată pe street art! La noi nici măcar drumurile și șoselele nu s-au făcut ca să se poată susține turismul în vreun fel! E ca și cum ai compara buruienile cu florile… La noi griul domnește! Îl vezi peste tot, te absoarbe, te obosește, e ca și cum ar avea grijă să nu visezi – să rămâi gri, să nu ieși din turmă, să rămâi în monotonie! Griul e peste tot, dar cel mai trist e că s-a înrădăcinat în mintea și sufletele oamenilor! E ca și cum te-ai teme de flori, doar pentru că te-ai obișnuit cu un teren arid!
Apropo de „Cât mai durează până când graffiti-urile care fac un deserviciu clădirilor să fie înlocuite cu cele artistice?” …nu știu ce să spun despre asta… Pot doar să spun că m-am angajat într-o astfel de „lupta” …Schimbarea care trebuie să se producă …e la nivel de mentalitate. Să încerci să treci de la egoism, ego și fame la altruism… pentru că ăsta e street art-ul.

Sunt neștiutor, poate mă ajuți: în afara proiectului cu scriitorii de pe Lăpușneanu și cel cu Casa „Mihai Ursachi”, ai mai avut și altele? Dar pe viitor, ce ne pregătești?

Acestea sunt primele 2 proiecte pe care le desfășor în Iași… și sunt doar un preludiu. M-am bucurat enorm să văd câte reacții pozitive a stârnit proiectul cu anticariatele. Nu mă așteptam nicio clipă că va fi așa de bine văzut și primit. Asta înseamnă că publicul ieșean e doritor și de …altceva. Urmează niște proiecte mult mai mari, despre care momentan nu pot să spun nimic. Din toamnă însă… se vor mai întâmpla lucruri :))

Surse imagini: fede.ro si pagina de Facebook Ache 77

Se schimba fata anticariatelor de pe Lapusneanu: un tanar artist readuce la viata personalitati ale culturii romane (FOTO)

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

2 comentarii la „Ache, tânărul artist care a adus arta vie și street art-ul în centrul Iașului: „Schimbarea care trebuie să se producă e la nivel de mentalitate”

  1. Pingback: Ieșeni, fiți pe fază: Levels 29-31 mai | Lumea lui Fede

Lasă un răspuns