Multe locuri de admitere, puţini elevi „eligibili”

Azi, 16 iulie, se dă startul admiterii la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Absolvenţii de bacalaureat  şi de facultate de anul acesta vor concura pe 10929 de locuri: astfel, sunt 6929 de locuri disponiile pentru studii de licenţă, 3654 fără taxă şi 3275 cu taxă, respectiv 4000 de locuri la studii de master: 2300 fără taxă şi 1700 cu taxă.

Înscrierile la admitere, atât pentru studii de licenţă, cât şi pentru master, vor avea loc în perioada 16-20 iulie.

Absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat au de ales între 90 de specializări de la cele 15 facultăţi ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Taxa de înscriere variază între 100 şi 250 de lei, iar Facultăţile de Chimie şi Teologie Ortodoxă nu percep taxă de înscriere la admitere.

Principalul criteriu de admitere este media examenului de bacalaureat. Probe suplimentare vor fi susţinute la Facultatea de Drept (test de limă română), Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (probă sportivă) şi Facultatea de Informatică (test de informatică sau matematică). Pentru specializările care sunt predate în limbi străine de la facultăţile de Geografie şi Geologie şi la cea de Economie şi Administrarea Afacerilor, candidaţii vor susţine teste de limbă – franceză, respectiv engleză.
Absolvenţii de facultate se pot înscrie, în aceeaşi perioadă, la unul dintre cele 118 programe de masterat ale Universităţii, oferta academică inlcuzând şi 18 programe de master în limbi străine: 15 în limba engleză şi 3 în limba franceză.

Admiterea la masterat din acest an se face, în general, pe baza mediei de la licenţă. Doar la trei facultăţi: Informatică, Educaţie Fizică şi Sport şi Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a fost introdus interviul ca probă de admitere.

Rezultatele admiterii pentru studii de licenţă şi de master vor fi anunţate în intervalul 21-23 iulie. În cazul în care vor rămâne locuri libere, va fi organizată, doar pentru locurile rămase neocupate, o a doua sesiune de admitere în perioada 10-12 septembrie.

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a fost clasificată, de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Asociaţia Universităţilor Europene ca Universitate de categoria I – categoria universităţilor de cercetare avansată şi educaţie.

Mai multe informaţii despre programele de licenţă, master şi concursul de admitere pot fi găsite pe site-ul www.admitere.uaic.ro.

***

La nivelul județului Iași, s-au prezentat la examen un număr de 5 478 candidați, procentul de promovabilitate fiind de 56,06%, înainte de contestații.

În Botoşani din 3373 de candidaţi prezenţi un număr de 2054 au fost respinşi și numai câțiva se pot lăuda că rezultatul contestației le-au mărit șansele de a intra la facultate.

În judeţul Suceava s-au prezentat la Bac 6.407 elevi, 3010 elevi promovând examenul.

În judeţul Vaslui 3.296 candidaţi prezenţi la sesiunea de vară a bacalaureatului, 1.615 au fost declaraţi admişi.

În judeţul Neamţ din cei peste 6.000 de absolvenţi care s-au prezentat pentru susţinerea examenului de Bacalaureat au promovat 45%.

Judeţele enumerate mai sus aduc cei mai mulţi studenţi la Iaşi. În cele cinci judeţe sunt circa 11.000 de elevi care au promovat examenul de Bacalaureat anul acesta. Nu toţi care au luat Bacu’ se înscriu la facultate, nu toţi vin în Iaşi, iar din cei ce vin în Iaşi nu toţi dau la Cuza. Prevăd holuri goale zilele ăstea la Cuza.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

One thought on “Admiterea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi 2012. Află tot ce te interesează

  1. Pe langa judetele nordice/centrale, mai sunt si cele sudice cum ar fi Bacau, Vrancea si Galati – judete care ar putea reprezenta un anume pericol pentru predictia ta. Ar putea, dar cred, ca si tine, ca nu vor reusi sa umple holurile.
    Imi place „muncsoara” pe care ai facut-o 😀

Lasă un răspuns