Merisorul este ruda buna cu afinul si celelalte fructe de padure, bogate in substante benefice pentru sanatate: acid citric si lactic, zaharuri, vitamine, proteine etc. Pe langa faptul ca este un arbust miraculos, poate constitui si o afacere profitabila pe termen lung.
Merisoarele cresc in salbaticie si pot fi recolate pentru a fi vandute mai apoi la scara mica dar, daca esti un adevarat intreprinzator si iti doresti un venit sigur si stabil, o investitie intr-o cultura cu merisoare se poate transforma intr-o adevarata mina de aur.
In primul rand, in functie de ce urmaresti sa produci cultivand merisoare (pentru suc, dulceata, gemuri, concentrat etc.) alegi soiurile certificate de la pepiniere specializate, precum este si Olunden, din Maramures, pentru a fi sigur ca ai ales material de calitate, autentic. Alege soiuri cu potential inalt de productie deoarece, in general, un randament mediu nu depaseste 6 tone jumate pe hectar. Daca alegi sa fertilizezi solul sau sa cultivi merisoare pe turba poti depasi productia standard, totul depinde de resurse si de cat esti dispus sa investesti in afacere.
Apoi, e necesar sa pregatesti bine terenul pentru plantarea si intretinerea butasilor de merisor. Toamna, trebuie sa faci o aratura de baza la 12-14 cm si sa rezolvi problema sistemelor de irigatie. Merisoarele pot fi destul de pretentioase cand vine vorba de buruieni, prin urmare plantatia trebuie prasita intre randuri si pe rand pentru distrugerea plantelor daunatoare.
Merisorul are nevoie de 2-3 udari semnificative in august, deoarece prefera umiditatea si are nevoie de multa apa pentru a da o productie bogata. Cel putin pentru 20 de ani, nu trebuie sa-ti faci griji in privinta randamentului, care depinde in mare masura de varsta plantelor, densitate si de conditiile pe care le asiguri.
In principiu, costurile de infiintare sunt variabile si includ testele de sol, achizitionarea puietilor de merisor, a ingrasamantului, pregatirea terenului, sistemul de irigatie si plantarea butasilor. Costurile investitiei se amortizeaza in cativa ani deoarece merisoarele sunt foarte cautate atat in tara cat si in strainatate, concurenta este inca minima iar cererea – in crestere, iar in Romania ai mai multe posibilitati sa pui bazele unei culturi ecologice, la mare cautare pentru tarile europene.
De ce sa nu iti construiesti un viitor de succes? Merisoarele sunt pe cat de sanatoase, pe atat de profitabile. Incepe sa te documentezi de toate aspectele ce tin de o astfel de afacere si transforma-o intr-o adevarata pasiune.
S.C. Renard Olunden S.R.L.
FINTEUSU MARE NR.59/A SOMCUTA MARE, ROMANIA 437341
Phone:0740.393.238