Citesc destul de des povești de succes al antreprenorilor români care pleacă din corporații și își întemeiază business-uri profitabile. Sau care abia ies de pe băncile școlii și devin antreprenori redutabili. Multe dintre aceste povești ascund niște lucruri: de unde au avut acele persoane 100.000 sau 500.000 de euro pentru a porni o afacere mare. Și știu că este greu să pornești un business de la zero. După ce am început să produc bani din online am început să mă gândesc: înființare PFA sau firmă? Au trecut vreo doi ani de atunci și nu am luat încă o decizie potrivită.

PFA sau SRL?

1. Pentru Persoană Fizică Autorizată (PFA) costurile de înființare sunt mai mici decât în cazul unui SRL, la fel și costurile de administrare, îți poți ține singur contabilitatea, profitul unui PFA poate fi valorificat oricând, iar desființarea unui PFA se realizează mai simplu și este mai ieftină decât a unui SRL. Dar: pentru a înființa un PFA ai nevoie de documente care atestă pregătirea profesională, ceea ce înseamnă și limitarea codurilor CAEN ce pot fi autorizate, trebuie să plătești contribuțiile sociale și de sănătate chiar dacă nu înregistrezi venituri, posibilitatea dezvoltării unui PFA este limitată, iar răspunderea persoanei fizice este maximă în cazul în care se înregistrează datorii.

2. Ca să înființezi unui SRL nu trebui să atești pregătirea profesională, nici limite în alegerea codurilor CAEN, poți participa la  licitații publice sau private, poți beneficia de granturi, subvenții și ajutoare de minimis, poți plăti taxe mai mici dacă este vorba de o afacere mică (sub 65.000 de euro veniturile anuale), iar răspunderea personală a asociaților în caz de datorii este limitată la capitalul social pe care l-a depus în momentul înființării. Ca părți mai puțin bune (comparativ cu un PFA): taxele de înființare sunt mai mari, trebuie să colaborezi cu un contabil autorizat (iar cheltuielile de administrare sunt în general mai mari), profitul poate fi obținut doar prin distribuirea de dividente, iar procesul de desființare este mai lung și dureros.

La întrebarea PFA sau SRL, am ajuns la concluzia că cel mai ok ar fi SRL-D (Societate cu Răspundere Limitată pentru Debutanți). Dar despre asta voi vorbi cu altă ocazie.

Dacă vrei să îți înființezi o firmă poate ar trebui să încerci o colaborare cu firma Chronax: peste 100 de proiect concepute și implementate cu succes, peste 20 de arii de activitate abordate (expertiză contabilă, revizie contabilă, audit financiar, audit intern, asistență juridică pentru înființare firmă, găzduire sediu social, recuperare creanțe, asistență management, asistență start-up, autorizări și certificări, accesare finațări etc), 20 de ani de business românesc – pe scurt: experiența care a fundamentat Chronax.

Acum ce să mai zic? Mă tot gândesc și la propria casă, dar aflu că tocmai s-a modificat Codul Fiscal pe șest, iar peste 650.000 de PFA-uri vor trebui să plătească contribuții individuale la pensii mai muri cu 10.5% de la 1 ianuarie 2016. Relaxarea fiscală adevărată nu există în România, iar în loc ca tinerii să fie încurajați să își construiască singuri job-ul sau să creeze locuri de muncă, sunt total descurajați.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns