Citeam acum câteva săptămâni o știre despre doi copii atacați de urși. Eram uimit: atacul a avut loc într-o zonă în care nu era semnalată prezența ursului.

Primarul localității declara pentru presa locală: „S-a întâmplat la ieșire din sat, la vreo 300 de metri. Copiii erau cu niște oi pe câmp și cu câinii. Dintr-odată a venit ursul, cred că era gonit de undeva. Când i-a văzut pe copii, i-a atacat. Unul dintre ei a fost transportat la spital și, din fericire, nu este rănit grav. Celălalt este acasă, s-a speriat. Ar fi putut să aibă loc o tragedie. Cel mai mare dintre frați s-a ascuns în tufiș, dar pe cel mic l-a mușcat. Noroc că aveau după ei doi câini, ei au sărit pe urs”.

Abia zilele trecute, discutând cu un cioban din apropierea zonei în care a avut loc incidentul, aveam să aflu o altă „variantă” a întâmplării. Cei doi copii aveau grijă de oile pe care trebuia să le păzească tatăl copiilor; de ceva vreme în zonă era semnalată prezența unei ursoaice cu pui (deși primarul localității afirma în presă: „Nu știam de prezența ursului. Chiar acum câteva zile, pădurarul a avut un control în fondul forestier. Nu au fost găsite urme. Probabil ursoaica cu doi pui se ascunde”). Comunitatea știa de ursoaică dintr-un motiv simplu: din cauza iresponsabilității lor ursoaica a venit tot mai aproape de localitate. Pe scurt: pesta porcină a făcut victime în sat; localnicii nu au anunțat autoritățile, iar cadavrele porcilor au fost lăsate pe un câmp, la ieșire din localitate – zonă în care ciobanii pasc oile. Urșii sunt oportuniști: cadavrele porcilor reprezenta o masă constantă, îndestulătoare și accesibilă fără eforturi prea mari (mai puțin stresul cauzat de câinii din zonă). Ursoaica venea de ceva vreme și se înfrupta din cadavrele porcilor. Copiii știau acest lucru și au mers cu câinii să zgândărească ursoaica. Ursoaica a ripostat. Se putea încheia cu o tragedie. În presă nu a apărut nimic despre motivele pentru care ursoaica era atât de aproape de sat, de ce copiii erau acolo sau dacă autoritățile au luat măsuri – și nu mă refer doar la alungarea ursoaicei, ci de a investiga pesta porcină din sat, cine a aruncat cadavrele etc.

Francisco Goya: „Somnul rațiunii naște monștri”; la fel și iresponsabilitatea.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns