„Coșmarul”­ este un roman plin de mister, simboluri bine incifrate, suspans și răsturnări de situație apărut la editura Timpul în anul 2007. Romanul a preluat modelul jur­nalelor intercalate al romanului „Dra­cula” de Bram Stoker. Astfel, întîlnim jurnalele mai multor participanți la acțiune: Jeremiah Covenant, Pa­trick Galloway, Pierre Victoire, Jo­seph Lazarus, Lizbeth Covenant, Patrick Killkenn,William Tufnel. Fi­ecare dintre aceștia își aduce contribuția la firul narativ deși trăiesc în vre­muri diferite (din anii 1600 pînă în anii 2000), singurul liant care îi u­neș­te fiind Oneiros, spațiul imaginar, plin de simboluri, un loc al de­ca­denței și sălaș al sufletelor pierdu­te, pe care toți l-au vizitat.

Oneiros este „Orașul viselor“, o combinația u­riașă, caleidoscopică, între Ale­xan­dri­a din Egipul antic, Con­stan­ti­no­polul în perioada bizantină și orașul Greis­fwold din Germania; niciun nume și nicio descriere nu sunt întâmplătoare.

Incipitul romanului ne aduce la cunoștință modul în care fa­milia Convenant și uriașul conac ce la aparținea a căzut pradă bles­te­mu­lui, armonia de odinioară fiind înlocuită cu dezbinare, teroare și moarte. Pe­ripețiile și curiozitatea celor patru frați Covenant, Bethany, Ambro­se, Lizbeth și Aaron, îi împing pe aceștia în brațele magiei negre. Prin intermediul ei, dar și a unei cărți in­ter­zise, sustrasă din bibioteca tatălui, frații reînvie o forță malefică alunga­tă de pe pămînt de către niște că­lu­gări druizi medievali.

La fenomenele stranii ce ur­mea­ză iau parte numeroși actanți, călu­gări, tineri teribiliști, pirați, doctori sau soldați, dintre care se remarcă Jo­seph Lazarus. Acesta pare a fi în­suși răul dezlănțuit, ucis în al Doilea Răz­boi Mondial, cînd acționa ca ofițer în SS Schwarze Korps, dar ca­re reapare, în viață, la începutul secolului XXI.

Alex Marinescu crează un întreg univers în jurul „Coșmarului” în care ne scufundăm cu toții odată cu lăsarea întunericului.

***

Alex Marinescu este masterand în al doilea an la secția de Li­te­ra­tu­ră universală și comparată din ca­drul Universității „A.I.Cuza” Iași. Ro­­manul său, „Coșmarul”, unul dintre singurele romane gotice din literatură română a primit premiul Uniunii Scri­­itorilor filiala Iași pentru debut în anul 2008

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns