Să mergi iarna la Bâlea Lac este ca și cum ai părăsi confortul canapelei și ai intra în ecranul televizorului unde rulează serialul Vikings. Singura modalitate prin care poți ajunge este telecabina (30 de lei urcatul, 30 de lei coborâtul). În funcție de condițiile meteorologice drumul cu telecabina poate varia într e 10 și 30 de minute (din cauza vântului sunt șanse destul de mari să rămâi blocat până la 10 minute în telecabină, suspendat până la 60 de metri înălțime). Pe cât de frumos este Lacul Bâlea vara, pe atât de mult te sperii când realizezi că mergi pe el în timpul iernii.
Chiar dacă ajungi la Bâlea Lac doar pentru câteva ore pentru a bea o cafea caldă la peste 2.000 metri altitudine, nu strică să fii îmbrăcat ca de iarnă pentru că zăpada și vântul s-ar putea să îți ofere surprize mai puțin plăcute.
Lacul Bâlea
Lacul Bâlea este un lac glaciar aflat la 2.040 metri altitudine în Munții Făgăraș, județul Sibiu. Din anul 1932 Lacul Bâlea și împrejurimile (180 hectare) sunt declarate rezervație științifică. Lacul are lungimea maximă de 360 metri, lățimea maximă de 190 metri, suprafața de 4.6 hectare și adâncimea maximă de 11.35 metri.
Cele mai vechi ascensiuni consemnate până la Bâlea Lac sunt din jurul anului 1700 și îl au ca protagonist pe doctorul G. Lindner. Următoarele ascensiuni sunt până în jurul anului 1750, când căpitanul Jacob Zultner a urcat munții în scopul trasării granițelor.
La Bâlea stratul de zăpadă persistă peste 200 de zile pe an și poate atinge maximul de 4 metri grosime.
Cabana Paltinu
La început s-a numit Vila Paltinu și a fost construită odată cu Transfăgărășanul, dar a fost finalizată cu doi ani înainte drumului, în anul 1972. Vila Paltinu a fost unul dintre locurile preferate pentru petrecerea timpului liber de către cuplul Ceaușescu. Apartamentele în care erau cazați Nicolae și Elena Ceaușescu există și astăzi și s-a încercat conservarea loc ca înainte de 1990. Cabana Paltinu, așa cum există astăzi, a fost modificată în anii 2007-2008.
Cabana Bâlea Lac
Există, de fapt, două cabane cu același nume, dar prima construită este cea situată pe pensinsula din căldarea glaciară din mijlocul lacului Bâlea. Este locul de plecare pentru traseele de creastă în anotimpul cald.
Hotelul de gheață
Începând din anul 2006 la Bâlea Lac se construiește Hotelul de gheață, primul hotel de gheață din Europa de Est. Intrarea în hotelul de gheață costă 15 lei, iar cu acest bilet poți vizita și celealte igoo-uri, dar și biserica de gheață.
Transfărăgărășan
Despre Transfăgărășan, cel mai spectaculos drum din România, am scris aici.
Telecabina
Telecabina care urcă de la Bâlea Cascadă (1234 metri altitudine) la Bâlea Lac (2034 metri altitudine). Traseul este de putin peste 3.700 metri. Dacă tariful unei călătorii este de 30 de lei de persoană, copii plătesc jumătate din preț și se taxează bagajele mari. Telecabina nu funcționează pentru grupuri mai mici de 10 persoane, la fel cum nu funcționează pe timp de vreme rea. În zilele de iarnă programul de funcționare (pentru turiști) este de la orele 9.00 la orele 17.00.
Bâlea Cascadă
Cascada Bâlea este situată la peste 1.200 metri altitudine și este cea mai spectaculoasă cădere de apă în trepte din lanțul Carpaților românești, cu o cădere de 60 metri. Dacă urci cu telecabina treci peste Cascada Bâlea, precum și peste pârâul care o formează.
Cabana Bâlea Cascadă
La Bâlea Cascadă a fost contruită prima cabana în anul 1883, de către Societatea Carpatină Ardeleană (S.K.V.). După ce a fost distrusă de un incendiu, înainte de Primul Război Mondial a fost construită o altă cabană, distrustă în timpul războiului. O a treia cabană a fost construită în anul 1925 și a fost folosită până în anul 1973 când a fost dărâmată pentru că în 1972 se construise o nouă cabană, mai mare și mai trainică. Actuala Cabana Bâlea Cascadă este cea din 1972 (modernizată în mai multe etape) și a servit, la început, la cazarea și hrănirea ofițerilor armatei române care construiau Transfăgărășanul.