O groapă a apărut la intrarea în Parcul Copou la câteva săptămâni după ce lucrarea a fost făcută

Nesimțirea doare mai mult decât indiferența. Nu încercați să mă contraziceți; prefer să știu că nu sunt bani de proiecte decât să știu că sunt, dar lucrările sunt executate în bătaie de joc.

Dinainte de alegerile locale din 10 iunie, Iașul este un șantier imens. Fie că este vorba de Copou, Fundație, Elena Doamna, Păcurari, Țigarete, Iașul își face facelifting. Având în vedere calitatea lucrărilor pe porțiunile finalizate, nu mă încântă deloc replica „Dar stai să vezi ce bine o să arate orașul dupa finalizarea lucrărilor. Tu ce crezi? Se poate face ceva fără discomfort?!” Nu, nu se poate face, dar se poate face ceva cu bun-simț și responsabilitate, nu în bătaie de joc.

Cu puțin timp înainte de începerea campaniei electorale de anul acesta, străzile orașului au fost împânzite de bannere enervante cu „Iașul are prioritate” și „Aici sunt fonduri europene nerambursabile”, dar și cele care anunțau că „În Iași se investesc 144 milioane de euro fonduri europene nerambursabile”. O campanie electorală murdară dusă de Uniunea Social Liberală pentru candidatul Gheorghe Nichita, o campanie pentru care nimeni nu a fost sancționat. Dar oamenii sunt creduli și se ajunge la…

Data finalizării lucrării: 16.02.2012

În urmă cu un an (pe 26 august 2011) pe vechiul meu blog postam două imagini care se refereau la „Muncitorii cu mintea-n pantă”. Dau citire datelor de pe afișul pozat:

Proiect: DEZVOLTAREA REȚEA STRADALĂ ÎN ZONA CULTURALĂ, ISTORICĂ ȘI TURISTICĂ A MUNICIPIULUI IAȘI, cod SMIS 20468
Beneficiar: MUNICIPIUL IAȘI
Valoarea totală a proiectului: 91.134.026,91 lei
Contribuția Guvernului României: 13.009.168,63 lei
Contribuția Beneficiarului: 1.474.126,76 lei
Data începerii proiectului: 17.09.2010
Data finalizării proiectului: 16.02.2012
Organism intermediar: AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ NORD-EST
Autoritate de Management:  MINISTERUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ȘI TURISMULUI
Constructor: Asocierea: Martin Rose România SRL, Martin Rose GmgH & Co. KK, Bega 93 SRL, Conest SA și Citadin SA.

Două chestiuni atrag atenția cu privire la datele proiectului.

Pe acolo se vede și un sprijin al Guvernului

– Gheorghe Nichita și USL au făcut apel în campania electorală la lipsa ajutorului din partea Guvernului PDL. Mesajul lor era clar: „Am reușit să pornim proiecte importante pentru dezvoltarea Iașului fără a avea vreu sprijin din partea Guvernului țării” (dintr-un interviu cu Gheroghe Nichita, de pe site-ul proiectului Iașul are prioritate: „Pentru că, în pofida apelurilor noastre, Guvernul nu numai că nu ne-a ajutat, ci a lucrat parcă împotriva ieşenilor. (…) Guvernul nu ne-a ajutat, ne-am ajutat singuri la capitolul fonduri europene”). Cineva a mințit în cazul de față, iar acea persoană este primarul Iașului, Gheorghe Nichita. Cum numești 13 milioane de lei alocate de către Guvern unui proiect de anvergură din Iași? Stimabilul edil numește această contribuție a guvernului „o luptă împotriva ieșenilor”.

Așa arată o stradă (Aleea M. Sadoveanu) după „data de finalizare” a proiectului

– a doua problemă mi se pare mai gravă, din moment ce este vorba despre jocul cu focul pe fonduri europene. Care este dată finalizării proiectului? Inițial a fost vorba de 16.02.2012 (la fel cum am scria anul trecut pe panouri), pe urmă s-a modificat în 16.08.2012. Atrag atenția asupra acestor lucruri pentru că februarie 2012 este trecut demult, dar a trecut și data de 16 august. Revenind.

În Iași au apărut multe panouri cu următorul mesaj: „IAŞUL ARE PRIORITATE. În Iaşi se investesc 144 milioane de euro fonduri europene nerambursabile. Ne cerem scuze pentru disconfortul produs pe perioada lucrărilor. Primăria Iaşi va sancţiona orice depăşire a perioadei de finalizare a proiectului: trimestrul IV, anul 2012. Prima mea concluzie: trimestrul IV nu este tot una cu luna august. Din câte mă mai duce capul, anul are 12 luni, un trimestru are 3 luni – calculul simplu arată că luna august face parte din trimestrul III.

Așa arată un trotuar din Agronomie la câteva zile după executarea lucrărilor

Site-ul Primăriei Iaşi : nu oferă dată de începere, dată finalizare, ci durata de implementare: „Perioada de implementare este de 17 luni„. Pe afiş scrie: Data începeri proiectului: 17.09.2010. 17 luni înseamnă că proiectul trebuie implementat până pe 16.02.2012. Acel „02” (luna februarie) a fost acoperit cu un sticker „08” (august). Asta înseamnă o prioadă de implementare de 23 de luni, ceea ce nu este deloc în regulă. Ca să fie treaba bună, trebuie lipit un stiker şi peste „09” (septembrie) şi peste 2010 să scrie 2011, astfel încât perioada care rezultă să fie de 17 luni;

– Curierul (publicaţia Primăriei Iaşi) : Pe data de 4.08.2011 scrie că „Încep marile lucrări de infrastructură din bani europeni”. Lucrările urmau să demareze pe data de 17 august 2011 şi „Perioada de execuţie a lucrărilor este estimată la maxim 12 luni, dar edilii ieşeni speră ca această perioadă să fie scurtată printr-o bună organizare, o colaborare eficientă cu celelalte instituţii ale statului (Inspectoratul de Stat în Construcţii şamd. ), cu furnizorii de utilităţi şi eliminarea timpilor morţi.”

Așa arată Bulevardul Carol după „data de finalizare” a proiectului

Site-ul Primăriei, din nou: „Perioada de implementare a proiectului este 16.09.2010 – 16.02.2012”

Site-ul finantare.ro (care citează Portalul Naţional de Administraţie Publică) „Durata estimata de realizare a proiectului este de 17 de luni.”

– Curierul, din nou : pe data de 29.03.2011 (deci după data de implementare oficială) „Perioada de implementare a proiectului este 16.09.2010 – 16.02.2012.”. Avem şi un filmuleţ de prezentare de pe youtube, uploadat pe 28.03.2011 unde este indicată aceaşi perioadă de implementare

Lucrări din Super Copou

– Site-ul Iaşul are prioritate : Pe data de 10 aprilie, se reiau informaţiile din Curierul din luna august 2011: Perioada de execuţie a lucrărilor este estimată la maxim 12 luni, dar sperăm ca această perioadă să fie scurtată printr-o bună organizare, o colaborare eficientă cu celelalte instituţii ale statului, cu furnizorii de utilităţi şi eliminarea timpilor morţi.

Septembrie 2010, august 2011, 17 luni, 12 luni, 23 de luni, 16 februarie 2012, 16 august 2012, date, date şi iar date. Dar adevărul unde este?

E trecut de 16 august și nu-mi place să fiu mințit pe față și nici să-și bată joc edilii de noi

GALERIE FOTO BULEVARDUL CAROL ȘI ALEEA SADOVEANU

VA URMA

Știți vorba aia: DAȚI SHARE CU SHARE / PÂN-AJUNGE LA PREMIER!

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

2 comentarii la „Bătaie de joc la Iași pe un proiect de peste 91 milioane de lei (I)

Lasă un răspuns