Până în primăvara acestui an județul Hunedoara îmi era o destul de mare necunoscută. Știam câte ceva despre istoria îngropată acolo (cetățile dacice) , de Castelul Huniazilor și de câteva biserici de piatră, dar până nu am ajuns în județ și am început să bat drumurile asfaltate și pe cele pietruite, nu am realizat cât de bogat este județul. Dacă autoritățile locale și naționale ar fi mai inteligente, județul Hunedoara ar putea fi județul cel mai vizitat de turiști.

Despre plaiurile și obiectivele ce mi-au plăcut în Hunedoara am mai reușit să scriu câte puținîn mini-serialul România mea: despre Biserica din Densuș, despre biserica din Strei, despre biserica din Sântămăria de Piatră, cetatea Devei și despre Sarmizegetusa Regia.

De data aceasta vreau să amintesc despre orășelul Geogiu, cunoscut mai mult ca stațiune balneară.

Redau în întregime lista obiectivelor de pe un panou aflat la intrarea în localitate (dintr-un proiect REGIO):

Obiective istorice de patrimoniu

 1. Castrul de la Cigmău, sat Cigmău
 2. Batalia de la „Câmpul Pâinii”, sat Aurel Vlaicu
 3. Drumul roman, oraș Geoagiu
 4. Complexul de băi termale, stațiunea Geoagiu Băi
 5. Biserica ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, sat Băcaia
 6. Biserica ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, sat Bozeș
 7. Biserica ortodoxă „Sfântul Niolae”, orașul Geoagiu
 8. Capela Romanica sau Rotonda, oraș Geoagiu
 9. Biserica Reformată, oraș Geoagiu
 10. Monumentul și Casa natală Aurel Vlaicu, sat Aurel Vlaicu

Obiective turistice

 1. Cascada Clocota, stațiunea Geoagiu Băi
 2. Grota Haiducilor, stațiunea Geoagiu Băi
 3. Peștera Prăbușită, sat Cigmău
 4. Peștera Zidită, satul Mada
 5. Izvorul termal 1, stațiunea Geoagiu Băi
 6. Izvorul termal 6, stațiunea Geoagiu Băi

Zona protejate și puncte de belvedere

 1. Cheile Măzii, satul Mada
 2. Cheile Cibului, sat Cib
 3. Cetatea zidită de la Ardeu, sat Ardeu

Nu mă opresc doar la aceasta enumerare, vreau să prezint unul dintre cele mai stranii monumente din România.

Capela Romanică sau Rotonda

 

Rotonda de la Geoagiu, la fel ca alte edificii de piatră din Hunedoara (în special cele din Țara Hațegului), își adjudecă titlul de „cea mai veche biserică de piatră din România”. Într-o luptă în care istoricii intervin prea puțin, pasionații de istorie o dau drept câștigătoare pe cea din Rotonda, cu mențiunea că Biserica din Densuș este cea mai veche biserică din România în care s-a slujit fără întrerupere opt-nouă secole. Fac o mică paranteză pentru a aduce în discuție vorba cuiva din Sântămărie Orlea: cea mai veche biserică din piatră e a lor, a celor din Sântămârie Orlea (ridicată undeva între anii 1270-1330) pentru că este singura biserică dintre cele pomenite, restul fiind niște simple capele nobiliare.

Cea mai veche biserică din țară?

Revenind.  Clădirea are formă circulară și este singura clădire de acest fel de pe teritoriul României care a rezistat trecerii anilor. De amintit că bisericile de tip rotonde au fost între primele forme de lăcașuri de cult din Europa Centrală. La construcție s-au folosit cărămizi romane și pietre de rău. În jurul ei au fost descoperite mai multe morminte, unele din vremea regelui Ladislau I (1077-1095), altele ajungând până spre secolul al XVIII-lea.

Putem spune că Rotonda a intrat în circuitul turistic în anul 2012, deși „circuit turistic” este un termen prețios. Ideea este că se poate vizita și nu există taxă de intrare. Ca lucrurile să fie și mai interesante, Rotonda este într-o curte în care se mai află un monument medieval, o biserică reformată de prin secolul al XIV-lea (dacă spuneam că nu există taxă de intrare, se poate face o donație în cutia din interiorul bisericii reformate). Dar despre biserica reformată voi scrie mai multe într-un articol separat.

Cruciații care au ctitorit rotonda

O legendă locală spune că biserica ar fi ridicată de niște cruciați care se întorceau de la Ierusalim pe drumul roman care străbătea Valea Geoagiului. Dacă este doar o legendă, nu știm, dar știm că la finele secolul al XI-lea Rotonda era în stăpânirea familiei nobiliare Akos, cea care controla zona Geogiu la acea vreme.Trecând peste disputele privind cea mai veche biserică din țară, Rotonda din Geoagiu este unică.

Vă recomandăm:
 • Documentarul „Biserici fortificate ale sașilor din Transilvania” produs de Noi Media Film (cu subtitrare în română, engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană). Click pentru a-l comanda.
 • Abumul Transilvania” de Florin Andreescu: Acest album de lux oferă o perspectivă completă asupra regiunii Transilvaniei, neignorând niciuna dintre faţetele sale. Identificată cel mai adesea cu burgurile clădite după model german şi bisericile fortificate, Transilvania înseamnă mai mult decât atât. Descoperiţi celelalte atracţii ale sale în acest album inedit! Click pentru a-l comanda
 • „Istoria Transilvaniei” de Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan: „Toleranţa” transilvană a însemnat, în funcţie de realitate, dar şi de interpretarea fiecăruia, acceptare şi respingere în acelaşi timp, primire şi excludere, egalizare şi segregare, dând societăţii o formă şi o funcţionare sui generis. Cartea aceasta îşi propune să arate cum s-a putut produce acest lucru de-a lungul timpului, care au fost priorităţile şi cum au evoluat lucrurile deopotrivă în context local, regional, naţional şi european. Click pentru a o comanda
 • Transilvania. Un patrimoniu în căutarea moștenitorilor săi” de Sergiu Nistor

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. Din primăvara lui 2015 am început să cartografiez România frumoasă, România mea

Lasă un răspuns