Gârbova este o comună din județul Alba, situată la mică distanță de mai bine-cunoscuta Câlnic. Atât Câlnic, cât și Gârbova sunt localități  pe teritoriul cărora se păstrează cetăți princiare din secolul al XIII-lea: la Câlnic – cetatea-țărănească, la Gârbova – cetatea greavilor.  Construite în aceeași perioadă, cetatea de la Câlnic beneficiază de mai multă vizibilitate și turiști față de cea de la Gârbova. Le-am vizitat pe amândouă la începutul lui aprilie 2017. Dar „episodul” de astăzi nu este nici despre cetatea țărănească de la Câlnic, nici despre cetatea greavilor din Gârbova, ci despre biserica romanică „din deal” de la Gârbova.

Un secol și jumătate de ruinare

Construită în anii 1280,  din biserica romanică astăzi nu mai sunt vizibile decât ruinele: turnul și zidurile. După cum aflăm de pe panoul de informare din cimitirul evanghelic de deasupra localității, biserica se află în stare de ruină de aproape un secol și jumătate

„Biserica din Deal” de la Gârbova

Se mai păstrează și astăzi ruinele basilicii romanice, care până la începutul secolului al XIX-lea a servit ca biserică. Construită în stil romanic târziu, în cea de-a doua parte a secolului al XIII-lea, basilica avea trei nave, absidă semiovală și un turn încastrat în latura de vest a navei centrale.

biserica din gârbova înainte de incendiu
Biserica din Gârbova înainte de incendiu

În secolul al XV-lea corul semioval, de factură romanică, a fost înlocuit cu un cor gotic pentagonal. Probabil, tot din această prioadă datează și o incintă de ziduri, de formă ovală și un șant, care asigurau fortificarea fostei basilici romanice. Prin două tunele se asigura legătura dintre biserică și sat.

În seara de Crăciun a anului 1870, din cauza obiceiului de a învârti „opaițe”, ia foc acoperișul bisericii. În anul 1872 se demolează resturile rămas din acoperișul bisericii și a turnului, dar și cele două nave laterale. În anul 1876 este demolat și zidul de fortificare, iar șanțurile sunt umplute. În anii 1964-1966 ruinele bisericii sunt preluate de către Direcția de Istorie și Monumente și consolidate cu ajutorul statului. În 1991 turnul a fost prevăzut cu un acoperiș.

Pentru vizitarea ruinelor bisericii „din deal” aveți nevoie de cheia care se obține de la cetatea greavilor.

Biserica din Gârbova 2 Biserica din Gârbova 3 Biserica din Gârbova 4

Greav (în dialectul săsesc Graeve sau Gräve, la plural Graeven sau Gräven, în germană Graf, cu semnificația de conte, din care a derivat în maghiară grof, mare latifundiar maghiar, având titlul de conte), este un termen folosit din secolul al XII-lea până în secolul al XV-lea pentru desemnarea unei persoane care a fost aleasă din rândul coloniștilor sași ca reprezentant al lor, cu atribuții de judecător special în disputele majore ale comunității, alături de judele sătesc.

biserica din gârbova
Cetatea Greavilor văzută de pe dealul bisericii

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns