Știți deja că sunt pasionat de istoria României și că sunt în extaz de fiecare dată când reușesc să vizitez un monument medieval. Și sunt atât de multe locuri frumoase la noi în țară încât mă gândeam că până prin 2020 voi fi reușit să văd jumătate din ceea ce mi-am propus.
Atenție, se prăbușesc turnuri!
Într-o singură săptămână, la Brașov, un cumul de factori ne-a sărăcit patrimoniu cultural și istoric.
În imaginea de mai jos apare biserica fortificată de la Rotbav, iar în plan secund cea din Feldioara. (sursă foto)
Vineri, 19 februarie 2016, turnul bisericii din Rotbav s-a prăbușit, la fel ca o parte din clădirea bisericii – găsiți o știre scurtă aici.
Pe 14 februarie 2016 o parte din turnul bisericii din Roadeș s-a prăbușit:
Bisericile fortificate au jucat un rol foarte important în istoria noastră. Secole la rând au apărat, în interiorul zidurilor de fortificație, localnicii (săteni în general), acum pe ele cine le apără?
Vă recomandăm:
-
Documentarul „Biserici fortificate ale sașilor din Transilvania” produs de Noi Media Film (cu subtitrare în română, engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană). Click pentru a-l comanda.
-
Abumul „Transilvania” de Florin Andreescu: Acest album de lux oferă o perspectivă completă asupra regiunii Transilvaniei, neignorând niciuna dintre faţetele sale. Identificată cel mai adesea cu burgurile clădite după model german şi bisericile fortificate, Transilvania înseamnă mai mult decât atât. Descoperiţi celelalte atracţii ale sale în acest album inedit! Click pentru a-l comanda
-
„Istoria Transilvaniei” de Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan: „Toleranţa” transilvană a însemnat, în funcţie de realitate, dar şi de interpretarea fiecăruia, acceptare şi respingere în acelaşi timp, primire şi excludere, egalizare şi segregare, dând societăţii o formă şi o funcţionare sui generis. Cartea aceasta îşi propune să arate cum s-a putut produce acest lucru de-a lungul timpului, care au fost priorităţile şi cum au evoluat lucrurile deopotrivă în context local, regional, naţional şi european. Click pentru a o comanda
-
„Transilvania. Un patrimoniu în căutarea moștenitorilor săi” de Sergiu Nistor