Diverse de pe net:

Revista Vatra, 3-4/2015: Zona Nouă. O prezentare, Radu Vancu: Bogdan Federeac e și el un stranier, sosit cam de un an în Zonă; textele lui sunt notații abrupte, fără tentații și bovarisme calofile, uneori inervate social și politic, alteori cu neașteptate detente mistice; oricum s-ar prezenta, cert e că îți dau întotdeauna senzația că în ele nu se minte – semnul cel mai sigur al poeziei dintotdeauna. Indiferent la trendurile postdouămiismului, Bogdan pare mai degrabă contemporan cu douămiiștii sadea, ba chiar cu optzeciștii uneori – lucru care mă bucură, nu doar fiindcă nu prea poți avea încredere în poetul prea atent la trend, dar și fiindcă individualizarea lui se produce astfel cu atât mai sesizant.

Ziduri între vii (I) – antologie de poezie, Adrian Alui Gheorghe, 29.12.2014:  La debutul său în 2012, cu volumul “Dragoste cu acordul părinţilor” (Editura Feed Back; redactor Daniel Corbu) l-am creditat pe Bogdan Federeacîntr-o anchetă a revistei “România literară” drept unul din debuturile semnificative ale vremii, cu posibilităţi de evoluţie pînă la a deveni un nume de referinţă în literatura română. Din păcate debutul său nu a fost comentat la adevărata valoare, editorul/ redactorul care coordona la acea vreme editura, a scos un tiraj nesemnificativ, insuficient să ajungă chiar la juriile care acordă premiile care mai încurajează debuturile literare (Filiala USR, premiul Opera Prima de la Botoşani etc.), fără o circulaţie firească a cărţii, fără o promovare pe măsura mizei debutului, adică “Marele Premiu la Concursul Internaţional Grigore Vieru, ediţia a IV-a, 2012”, cum scrie pompos pe coperta a IV-a. Important e, deocamdată, că poemele pe care le-am citit în ultima vreme, sub aceeaşi semnătură, nu dezamăgesc, dimpotrivă. Poezia lui Bogdan Federeac relevă un realism care (îşi) refuză orice notă magică, o despodobire făcută cu program, o antiutopie în care banalul se substituie temelor mari, în final rezultînd o tentativă de mitologizare a realităţii, cu concentrări şi decantări de imagini care sînt adesea memorabile: “de la etajul 10 cutia de chibrituri/ se golește și se umple/ un plămân când sufocat/ când sănătos/ personaje pe covorul ars/ plămânul suntem noi/ și noi bătăile inimii/ în 22 de ani rămân la fel de necunoscute ca vecinul de la 9/ – dacă există/ e frig în draci și aeroterma nu mai face față/ – sigur nu există/ noi suntem existența/ acum un copac/ mai târziu eroi ce se joacă cu puța în nisipul/ de pe plaja unei mări pe care nu vei călca/ în cutia asta de chibrituri/ nu se simte miros de pucioasă/ iar bețele au ars/ și etajul 10 e un lift și covorul/ și turla bisericii din depărtare/ și luminile împânzind orașul tot un lift/ și patul pe care nu ajungem/ e mâine de câteva zile și noapte deloc” (@gara internaţională). În alte texte întîlnim reflecţii şi proiecţii onirice, într-un amalgam rostit sau abia sugerat, discursul eliptic rodind poezie şi după încheierea poemului: “chiar nu mai am nimic de spus/ acum te voi implora/ repetă-mi toate poveștile/ trăite/ nu sunt destul/ repetă-mi toate/ pauzele/ toți copiii/ toate poveștile/ trăite/ nu sunt destul” (hard blues).

Interviu cu Rita Chirian, Turnul Sfatului, 10.08.2014: O foarte tânără generație de scriitori se consolidează în cenaclul de la Litere, Zona nouă, condus de Radu Vancu. Entuziaști, nonconformiști, experimentaliști, fără îndoială, de o energie capabilă să-i catalizeze și pe tineri din alte zone literare și geografice ale țării, tinerii zoniști nu numai că au întâlniri săptămânale în care-și citesc și-și disecă textele cu instrumente precise și cu rigoare aproape contabilicească, dar au și debutat – parte dintre ei – cu volume care s-au impus imediat la bursa debuturilor naționale. I-aș aminti numai pe Anatol Grosu și pe Krista Szöcs, care au obținut deja premii literare însemnate. Mai mult decât atât, Zona e un mediu care formează – n-aș spune neapărat scriitori, fiindcă un cenaclu nu produce numai scriitori foarte buni, competitivi, ci – și e foarte important – foarte buni cititori de literatură; și abia ei, cititorii adevărați, sunt întotdeauna de cursă lungă. Altfel, printre numele cap de afiș ale cenaclului – Vlad Pojoga, Daniel Coman, Cătălina Stanislav sau Andrei C. Șerban – sunt sigură că vom găsi, în anii următori, unele dintre cele mai originale și mai puternice personalități literare naționale. Și unde mai pui și că, din ce în ce mai des, Literele sibiene, cenaclul (și să nu uităm revista cenaclului – cu același nume ) și mediul literar din Sibiu adună oameni foarte tineri de prin toată țara – și i-aș aminti aici fie și numai pe Anastasia Gavrilovici sau pe Bogdan Federeac, veniți de hăt, din nordul Moldovei, tineri care au găsit aici mediul literar pe care-l consideră, pentru moment, cel mai bun pentru scrisul lor. Și este cu totul remarcabil: Sibiul este – și nu e foarte departe de adevăr – un promised land pentru literatura tânără.   

Cafeneaua literară sub amenințarea cuvintelor și-a francofoniei, CuzaNet.ro, 10.04.2014:  La rîndul său, Bogdan Federeac a subliniat diferența dintre a scrie pe blog și a scrie literatură. „Blogul este ținut din plăcere, dar trebuie să faci și un compromis pentru a supraviețui. Blogging-ul devine un job part-time atunci cînd există cineva care te citește”, a menționat acesta.

“Noapte cu luna si cerbi” de Mihaela Murarasu, 31.01.2014: Saptamana aceasta, in ziua de 27 ianuarie 2014, la Casa de Cultura “Mihai Ursachi” din Iasi a avut loc debutul literar al autoarei Mihaela Daria Murarasu prin cartea de poezii intitulata “Noapte cu luna si cerbi”. Invitati speciali la eveniment au fost Adi Cristi si Bogdan Federeac. „Noapte cu luna si cerbi” este un volum al regasirii, al identitatii. Multe dintre poeme, scrise in anii 1970-1980 sunt poemele tineretii, poeme ce exploreaza Erosul, poeme ale sensibilitatii, ale asteptarii, ale dezamagirii, poeme ale senzualitatii, nicidecum ale carnalitatii. Lectura volumului „Noapte cu luna si cerbi” este o calatorie prin labirinturi onirice in care universul isi rescrie regulile, lasand in urma cea mai importanta lectie: iubirea. (Bogdan Federeac) 

Învățăminte desprinse din răzvrătirea tinerilor scriitori, www.InfoApollonia.ro (23.10.2013): (…) Răzvrătirea este văzută de fiecare scriitor în alt mod. Bogdan Federeac spune că „dacă scrieți deja vă răzvrătiți. Sunteți revoltați. Nu aveți niciun motiv să scrieți dacă nu aveți ceva care să nu vă convină”. Ideea este accentuată și de Matei Hutopilă pentru care poezia trebuie să fie scrisă „atunci cand e musai, când simțiți că trebuie s-o faceți, când sunteți răzvrătiți”. (…)

Scrisoare din Republica Poetica, Răzvan Țupa, LaPunkt.ro, 16 iunie 2013: În tot acest timp s-a întâmplat ca autori care au publicat ulterior volume convingătoare de poezie să nu obţină premii la această competiţie (Licart, n.red.) dar să semneze texte care au convins critica literară (Radu Niţescu, Aida Hancer, Bogdan Federeac).

Interviu cu Cătălin-Mihai Ștefan, SemneBune.ro, 29.04.2013: Salonul o fi, cum spun alţii, la un nivel de dorit mai ridicat, cert este că e un organism viu, în continuă schimbare; acolo vin mai multe generaţii: Şerban Axinte, Lucian Parfene, Ioan Răducea fac parte din prima generaţie de cenaclişti formaţi în cadrul Salonului condus în anii ’90 de acelaşi Mirel Cană. Eu, Paul Gorban, Victor Ţuţuianu, Ana Săndulescu, Bogdan Federeac, Matei Hutopilă, din cea în jur de 30 de ani. Tu, Silvia Netedu, Bogdan Moisa din cea mai tânără. Cred că omogenitatea asta face bine deoarece fiecare vine cu propria atitudine şi cu bagajul său de lecturi, se impune în mod diferit, iar la plecare sigur e puţin schimbat în idei. Mai este un aspect. Au fost câţiva care au citit acolo şi apoi şi-au dat, pare-se, cu atât de mult praf de mers pe picioare că nimeni nu i-a mai văzut pe acolo a două oară. Poate că aleargă şi acum. Nu suntem o castă, un grup închis, nu muşcăm pe nimeni de varice. 

Salonul de Literatură Zero+ 2013 a început în forță, InfoApollonia.ro, 17.01.2013: Seara a fost deschisă, ca de obicei, de amfitrionul Mirel Cană, care și-a început discursul cu urarea: „sper ca ședințele din 2013 să fie măcar pe măsura celor de până acum”. Întâlnirea a continuat cu lecturile Ioanei Miron și a lui Bogdan Federeac. Ioana a citit un grupaj de zece poeme dintr-un volum în pregătire, iar Bogdan Federeac, un pic „neobișnuit”, după cum s-a referit la el poetul Paul Gorban, a lecturat fragmente de proză dintr-un proiect mai amplu. (…) Despre proza citită de Bogdan Federeac s-a vorbit puțin, în finalul întâlnirii. A fost relevată lipsa personajelor din fragmentele sale, construcția neclară a textelor, un fel de descărcare de tip liric amestecată cu un sordid urban. Claudiu Komartin a intervenit spunând că e totuși un povestitor bun, dar trebuie să mai lucreze mult dacă vrea să continue în această direcție a literaturii.

Adrian Alui Gheorghe, Ancheta României literare Anul 2012 – Ce rămâne? :La debut, am remarcat un tînăr din Iaşi, Bogdan Federeac, cu volumul de versuri Dragoste cu acordul părinţilor. Sînt convins că îmi scapă cărţi importante, iertare, sper să am prilejul să le subliniez calitatea şi cu alte ocazii, bilanţul editorial real al unui an se încheie cu adevărat după ce toate cărţile au fost văzute, citite. 

Interviu cu Paul Gorban, Hyperliteratura.ro, 10.10.2012: „Revista Zon@ Literară împlineşte peste două luni un an de la debut. Ea a apărut ca un concept inedit în regiunea de Nord-Est a României şi încet şi-a câştigat notorietatea în întreaga ţară, participând, în ultimele luni, la diferite festivaluri literare dinţară, unde a acordat premii pentru poezie, proză şi reportaj literar. Se doreşte a fi, cu adevărat, revista tinerilor scriitori. În paginile revistei, rubricile (care şi ele au denumiri internautice gen: avatar, click libris, mouse liric, laptopiseţul literar etc.) găzduiesc materiale inedite, îndrăzneţe atât din punct de vedere ideatic, cât mai ales de prezentare. Zon@ Literară este conceputul inaugurat împreună cu câţiva doctori (doctoranzi şi masteranzi) în filozofie, arte şi litere din Iaşi. Aş aminti aici pe Ciprian Iulian Şoptică, Marius Sidoriuc, Radu Vasile Chialda, Şerban Axinte, Bogdan Federeac, Matei Hutopilă şi Ioana Petcu.”

Pariu pe prietenie, 24-ian-2010: Bogdan Federeac recită poezii proprii, el este un alt tânăr botoşănean care a dorit să ne cunoască şi căruia îi mulţumim pentru daruri: poemele lui.

Loading

Lasă un răspuns