Vara aceasta parcă nu a dezamăgit ca anotimp, au fost destul de multe zile consecutive în care temperatura de peste zi a trecut lejer de 30 de grade Celsius în mai mult de jumătate dintre județele țării. Au fost și vor mai fi zile de foc pentru vârstnici și persoanele cu afecțiuni cardiace.
Chiar dacă nu intri în una din cele două categorii pe care le-am pomenit mai sus, nu ar strica să ai la îndemână un tensiometru digital, nu de alta, dar, în condiții de acest fel, măsuratul tensiunii cu metode aflate la îndemâna oricui (măsuratul tensiunii cu un fir de păr) nu sunt de acuratețe și pot crea confuzii care să pună în pericol sănătate. Tocmai în astfel de condiții, de temperaturi neobișnuite, măsurarea tensiunii poate releva unele probleme cardiace, iar dacă sunt descoperite în fază incipientă pot fi tratate. Să nu uităm că România se află pe un amenințător loc 3 în Europa la numărul de persoane cu afecțiuni cardiace. Dacă în mod normal specialiștii recomandă să ne măsurăm tensiunea o dată pe săptămână, dimineața și seara și să păstrăm datele în memoria tensiometrului sau să le notăm într-un jurnal, ca apoi să i le comunicăm medicului nostru, în perioada caniculară este indicat ca măsurătorile să se efectueze zilnic, în cel puțin trei momente diferite ale zilei. De asemenea, căldura produce modificări în organism care duc la scăderea naturală a presiunii arteriale, motiv pentru care hipertensivilor ar trebuie să le fie ajustat tratamentul.
Condiții pentru măsurarea tensiunii:
– nu consumați niciun fel de aliment, cafea sau țigări, și nu depuneți efort cu 30 de minute înainte de măsurătoare;
– înainte de măsurătoare, trebuie să respectați 5 minute de repaus;
– trebuie să stați într-o poziție confortabilă, în șezut sau culcat, cu picioarele pe podea și să nu fie încrucișate, cu brațul fără îmbrăcăminte și poziționat în dreptul inimii;
– trebuie să fiți relaxat, să nu vorbiți, să nu vă mișcați;
– tensiunea măsurată în picioare va fi întotdeauna mai mare decât cea măsurată în poziția culcat;
– în cazul unui tensiometru de braț, manșeta trebuie să cuprindă 80% din circumferința brațului;
– se înregistrează valorile tensiunii sistolice și diastolice;
– sunt indicate două sau mai multe măsurători la distanță de 2 minute între care se face o medie;
– dacă între citiri este o diferență de 5 mmHg se ia în considerare valoarea cea mai mică.
Dacă nu aveți tensiometru digital, recomand site-ul comenzi.ro, de unde poate fi comandat, cu ușurință. Dacă ești din București și ai făcut comandă online, dar ai drum prin Sectorul 2 și ajungi pe strada Ion Ursu, poți trece pe la numărul 16 de unde îți poți ridica singur comanda.