Deși declarate rezervație naturală din anul 1982 și arie protejată din anul 2000, Cascada și Izvorul Bigăr au atras atenția curioșilor abia după ce ghidul National Geografic Traveler – Romania le prezenta în presa de specialitate spre finalul anului 2010. Popularitatea Cascadei Bigăr a explodat, însă, după ce a ocupat prima poziție a topului cu cele mai impresionante cascade din lume realizat de site-ul The World Geography în anul 2013. Mi se pare destul de tristă situația de a nu-ți cunoaște și exploata potențialul turistic al locului, mai ales că Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița (din care am văzut doar frânturi) reprezintă una dintre cele mai frumoase zone ale României.

Lucrurile se schimbă în bine. În apropierea cascadei s-a realizat un popas turistic, există un traseu semnalizat și îngrijit până la stânca din care izvorăște Bigărul.

Ar mai trebui lucrat la semnalizarea obiectivului. Mi s-a părut că lipsesc panourile sau indicatoarele către cascadă. Bun, ai un panou care anunță că trebuie să faci dreapta spre Bigăr apoi, după 45 de kilometri în care te întrebi dacă ai ratat cascada, te trezești în dreptul ei: „Ocolul Silvic Bozovici – Cascada Bigăr”. În plus, în apropiere mai este un panou imens care te informează că pe acolo trece paralela 45 latitudine nordică.

Frumoasă este și legenda Cascadei Bigăr, așa cum este relatată (inventată / prelucrată) de către un profesor. În vremuri demult apuse, pe Valea Almăjului trăia o familie de țărani gospodari, dar care nu aveau urmași. Într-o noapte, soției i se arată în vis o vrăjitoare care îi spune că va putea rămâne însărcinată dacă va bea apă din izvorul de sub stânca așezată la granița dintre lumi, dar să aibă grijă că dacă va naște o fată, aceasta nu trebuie să se îndrăgostească pentru că nu va trăi mult.

Femeia, de o frumusețe rară, a făcut cum i-a spus vrăjitoarea în vis și a născut o fată. Cu cât treceau anii, cu atât fata se făcea mai frumoasă, iar tot mai mulți flăcăi râvneau la ea. Fata, în schimb, avea ochi doar pentru un flăcău pe nume Bigăr.  Temându-se de profeția vrăjitoarei, tatăl fetei încearcă să o facă să uite de Bigăr și o închide în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Vrăjitoarea care s-a arătat în visul mamei aude strigătele fetei și pășește peste granița dintre lumi și îi spune fetei cum să facă pentru  a-l aduce aproape pe flăcăul Bigăr. Fata este de acord, iar vrăjitoarea îi transformă părul într-o cascadă pe care să îi alunece lacrimile. Bigăr sosește și se aruncă în cascadă fermecat de vuietul lacrimilor. El se îneacă și fata moare odată cu el, dar se regăsesc amândoi în Tărâmul Regăsirii Dorului, iar cascada rămâne o mărturie a iubirii care a depășit limitele umane, dar și a faptului că dragostea înseamnă și fericire, și sacrificiu.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns