Cresterea economica despre care vorbesc politicienii nostri nu este data de acele statisticile prezentate cu mandrie in conferintele de presa, ci este data de numarul de angajati, numarul de locuri de munca ce se creeaza si de salariile angajatilor si salariile ce se ofera celor ce se afla in cautarea unor locuri de munca. Economia nu creste cu politicieni, ci cu angajati care produc ceva (si ideile sunt un produs, nu doar obiectele). Daca ne apucam sa cautam joburi in Brasov prin Aptjob observam ca sunt disponibile joburi in IT, relatii cu clientii, dar si locuri de munca in management si vanzari. Iar Brasov este un oras atractiv, in continua dezvoltare, care atrage constant investitori si forta de munca. Nu este doar un oras turistic, cum fals crede toata lumea. Iti este mult mai usor sa gasesti in Brasov locuri de munca full time bine platite decat sa faci asta in Botosani sau Zalau, unde domina joburi in industria usoara si alimentatie. Conteaza si sa stii cum sa cauti un loc de munca, la fel de mult cum conteaza felul in care tu te „impachetezi” ca un produs. Daca ai impresia ca este de ajuns sa trimiti 3 mail-uri catre diferite firme care au anuntat locuri de munca vacante, te inseli amarnic. Trebuie sa convingi, sa arati ca este bun pentru un post inca dinainte de a te prezenta la interviu. De aceea exista site-urile de anunturi. De aceea site-urile sunt diversitificate si iti dau o mana de ajutor. Video CV-urile mi se pare una dintre cele mai bune metode a a aplica la un job.

Eterna problema a salarizarii

La fel cum uneori profesorii uita ca universitatile exista datorita studentilor, asa uita politicienii ca economia exista cu si prin angajati. Si sunt ferm convins ca lucrurile ar sta mult mai bine daca si salariile ar fi mai mari. In toate domeniile, in functie de pregatire, de sarcini si de performante. Daca in sistemul privat lucrurile s-au clarificat cat de cat, in sistemul public lucrurile sunt foarte ciudate: o femeie de serviciu de la spital castiga mai mult decat un medic rezident. Nu neg importante unei femei de serviciu, Doamne-fereste, dar la ce bun toti anii de scoala si tot timpul si toti banii irositi in educatia pentru a deveni medic, daca salarizarea este proasta. Si uite asa fug medicii din tara. La fel: cum sa ai un sistem universitar performant cand un doctorand poate avea bursa mai mare decat salariul unui asistent universitar? Asteptam de ani intregi o adevarata reforma a salarizarilor. Mi-amintesc zambind de perioada cand eram manager de proiect la o firma de IT&publishing, dar pe cartea de munca aveam salariul minim pe economie. De aceea se intreb tinerii: la ce bun a face o facultate, cand nu irosesti decat timp, bani si energie?

Socialism utopic si utopia socialista

Nu toti oamenii trebuie sa aiba facultate, cum nu toti oamenii pot fi sefi, dar nici nu putem intr-o utopie socialista (cum se intampla acum in Romania, cand mai mult de jumatate dintre salariatii tarii au acelasi salariu, cel minim pe economie).

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns