cimitirul evreiesc sibiu

Fața Sibiului se schimbă în fiecare zi. Venind dinspre centrul orașul, la piciorul Podului Gării ai, de la finalul lui 2019, Promenada Mall. Trecând podul, dai, pe partea stângă, de cartierul City Residence, iar pe partea dreaptă de Balanța Residence. Mall-ul și blocurile noi au luat locul fostelor fabrici; până și Hotelul Libra, construit între 2006 și 2007, este, de câțiva ani, „în renovare”. În această zonă, la intersecția Străzii Macaralei cu Calea Gușteriței, lipit de mai noua biserică „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” (cu piatra de temelia pusă în anul 2000), este vechiul cimitir evreiesc, abia vizibil din cauza gardului și a vegetației.

cimitirul evreiesc sibiu

Cimitirul evreiesc din Sibiu a fost deschis la 1 iulie 1855 (la cinci ani după ce evreii au primit dreptul să se stabilească în oras). Spre deosebire de sinagoga situată la câteva sute de metri distanță, pe strada Constituției (construită între anii 1898-1899), cimitirul nu are statut de monument istoric, iar comunitatea tot mai mică, aproape dispărută (de la 2.000 la mijlocul anilor 1940, la aproximativ 20 de persoane astăzi), face ca cimitirul să capete aceeași soartă. Trebuie să menționez: cimitirul a încetat să mai fie folosit încă de acum mai bine de un secol, din anul 1907, când s-a deschis un nou cimitir evreiesc, ca parte a cimitirului municipal de pe Calea Dumbrăvii.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns