Duminică după-amiază, când am văzut lista miniștrilor propuși de Cioloș pentru a forma un nou Guvern, am avut parte de destul de multe surprize, de la nume necunoscute publicului larg, la oameni tineri și foarte tineri. Cel mai cunoscut dintre ei ar fi Andrei Baciu, „ministrul cu cel mai scurt mandat”: vreo șase ore între momentul în care a fost anunțat ca propunere și momentul în care a fost șters de pe listă (revocat). Sunt un promotor al tinerilor, dar mi se pare puțin exagerat să pui un foarte tânăr pe un post important. Că Andrei Baciu are 28, că are 29 de ani, nu mai înțeleg. Ideea este că are sub 30. Nu a terminat nici rezidențiatul. Dar cică altele ar fi fost problemele: faptul că în studenție a fost model și a pozat în chiloți. Și mă  tot întrebam cum un tânăr medic rezident ajunge să fie propus ministru al Sănătății. Ceva lipsea.

Veriga lipsă din poveste nominalizării

Nu au trecut două zile și povestea sa a apărut: tânărul student la Medicină a devenit model pentru a câștiga bani. O cunoaște pe sora patroanei firmei la care lucra și se îndrăgostește. S-a și căsătorit. Dar cine este ea, aleasă inimii? Este fiica lui Doru Laurian Bădulescu. Și cine este Doru Laurian Bădulescu? E un român născut  pe 6 octombrie 1948 și care a fost:

  • primul președintele al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) înființară în 1993 și cel care negocia (în urmă cu peste 20 de ani) cu primii investitori din zona Insulei Șerpilor. În timp ce era președintele al ANRM Doru Laurian Bădulescu era și director al companiilor Entreprise Oil și Canadian Oil (în perioada în care aceste două companii au primit drept de exploatare ale resurselor din Marea Neagră).
  •  senator PDSR în perioada 1996-2000, dar și în mandatul 2000-2004 (doar că în 2001 trece în PSD)
  • În anul 2000 a devenit unul dintre acționarii minoritari ai Rompetrol SA (asta după ce în 1996 negocia cu Libia creanța Rompetrol).
  • Mai mult, a fost și președintele al Oficiului de Privatizare din Ministerul Industriei (începând din 2002) – atunci s-au negociat mari privatizări precum cele ale Petrom și Electrica.
  • Președintele al Consiliului Județean Ilfov (2004-2008)
  • Numele său este legat de scandalul Sterling din anul 2007 (tot în legătură cu exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră).
  • În 2009 este numit secretat de stat la Ministerul Mediului (guvernare Emil Boc)

Una dintre fiicele lui Doru Laurian Bădulescu, Raluca a deschis prima firmă de impresariat artistic din România care se ocupă exclusiv de modelele masculine. Bine, nu doar cumnatul Ralucăi, Andrei Baciu, a fost model, ci și soțul ei: Vali Pungă, cel cu care a înființat firma. Tot ca fapt divers: Raluca Bădulescu a fost implicată și în scandalul „Cocaină pentru VIP-uri”.

Expert sau ginerele lui tata?

Prin căsătorie Andrei Baciu a devenit rudă cu Doru Laurian Bădulescu, iar asta a contat cel mai mult la nominalizarea lui ca ministru al Sănătății și nu faptul că este „un tânăr medic chirurg, cu experiență în străinătate, dar și experiență în managementul spitalicesc” (mai ales după ce s-a aflat că este medic, dar rezident, iar experiența lui în management este redusă spre zero). Acesta ar fi putut fi unul dintre tehnocrații expert în domeniul lui de activitate.

Bonus:

Am găsit și o declarație de avere din 2007, când era președintele Consiliului Județean Ilfov (cel mai bogat județ al țării). Pe atunci deținea (împreună cu soția):
– un teren de 5 hectare în județul Buzău (dobândit în anul 1993 prin moștenire)
– două apartamente în București (unul cumpărat în 1995, unul în 1996)
– un VW Polo cumpărat în 2006
– un ceas de mână (dobândit în 1999-2000) în valoare de circa 6000 euro
– diverse bijuterii damă (dobândite între 1985-2004) în valoare de circa 8000 euro
– diverse piețe de cristal și porțelan (dobândite între 1980-2006) în valoare de circa 7000 euro
– un depozit bancar în valoare de 14.2 mii dolari (deschis în anul 1998)
– un depozit bancar în valoare de 100 milioane ROL (deschis în anul 2006)
– un card cu sold-ul de 50926 (???)
– investiții de 389491 RON la BCR
– 2000 RON din acțiunile unei firme deținute de soție
– 8900 RON din acțiunile deținute la SIF Oltenia
– salariu de 39562 RON ca președinte al Consiliului Județean Ilfov
– 96 mil lei pensia soției
– 10 mil. lei din arenda pământului din Buzău

La data de 26 martie 2007 când a semnat declarația de avere Doru Laurian Bădulescu nu avea datorii.

La momentul semnării declarației de avere Doru Laurian Bădulescu trecea valorile în ROL, ROL sau nu specifica dacă este vorba de leul vechi ori cel greu.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns