Cine stă după gratii? Un ieşean în vârstă de 22 de ani a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru că a furat alimente; băieţii deştepţi stau bine merci


Justiţia: furi mâncare şi stai patru ani după gratii; păcăleşti statul cu milioane de euro şi stai bine merci

Ştiu că ar trebui să nu mă uimească nimic, mai ales când vine vorba de justiţie. Şi sunt (cel puţin aşa credeam până dimineaţă) obşinuit cu această idee. Dar după tot circul mediatic cu condamnarea lui Adrian Năstase, astăzi am răbufnit, m-a cuprins revolta citind o ştire din presa locală: trei tineri din Miroslava au fost condamnati (unul la patru ani de închisoare cu executare, altul la un an şi jumătate de închisoare cu executare, iar al treilea a primit o condamnare cu suspendare). Nu s-au împuşcat între ei, nu au jefuit o bancă, nu au plănuit un atac terorist, nu au dat/primit şpagă de zeci sau sute de mii de euro. Nimic din toate enumare mai sus. Nu. Ei au furat mâncare, bere, un set de pahar, o trusă de scule şi un sistem home cinema.

Deputatul Relu Fenechiu ar fi prejudiciat  statul cu 1.8 milioane de euro în urmă cu zece ani şi abia ieri a fost trimis în judecată în „Dosarul Transformatorul”. George Copos, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Giovanni Becalli, Victor Becali, Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gică Popescu, acuzaţi în „Dosarul Transferurilor” că au păgubit statul cu peste 10 milioane de euro, toţi au fost achitaţi. Gigi Becali a fost achitat în „Dosarul MApN” după ce a prejudiciat statul cu peste 800.000 de dolari („Eu fac binefaceri de 30 de milioane de euro şi fac o fraudă de 800.000 de dolari? Credeţi că sunt anormal la cap? Am vreo vină? Am vrut să fac schimbul, am făcut schimbul”, declara în urmă cu o lună Becali). Gheorghe Falcă, primarul Aradului (şi finul lui Traian Băsescu) a prejudiciat Consiliul Local Arad cu peste 2.000.000 RON şi a fost achitat de judecători. Şi pot continua cu zeci, sute de exemple şi asta doar pe corupţie la nivel înalt.

Cine stă după gratii?

Concluzia este următoarea: dacă furi 1.000 RON cu cagula pe cap, faci ani grei de puşcărie; dacă furi 100.000 de euro învârtind nişte hârtii, ştampile şi semnături, ai toate şansele să ajungi parlamentar sau afacerist de succes, mai mult, un politician care este şi afacerist de succes (şi face afaceri cu statul).

Marile uzine, fabrici sau societăţi care au aparţinut statului au falimentat, „băieţii deştepţi” s-au îmbogăţit de pe urma falimentelor, alţi băieţi deştepţi au vândut fierul vechi, alţii au vândut terenul companiilor străine pentru a deschide tot felul de hipermarketuri sau alte afaceri, toţi au ieşit bine. USL-işiti, PDL-işti sau PPDD-işti, toţi sunt o gaşcă atunci când vine vorba de afaceri. Dar pentru a se păstra o imagine a politicii, avem Opoziţie şi avem Putere. Banii sunt undeva la mijloc. Găinarii în puşcării.

Şi o altă concluzie tristă: clasa de mijloc dispare – rămân doar cei bogaţi şi cei săraci.

Loading


2 răspunsuri la “Cine stă după gratii? Un ieşean în vârstă de 22 de ani a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru că a furat alimente; băieţii deştepţi stau bine merci”

Lasă un răspuns