Prima întâlnirea cu cosașul transilvan (Pholidoptera transsylvanica) sau Transylvanian Dark Bush-cricket am avut-o în iulie 2024, la poalele Munților Cindrel, la marginea drumului ce leagă Rășinari de Râul Sadului.

Pholidoptera transsylvanica este o specie de interese comunitar (fiind inclusă în Anexele II și IV ale Directivei Habitate a Uniunii Europene (v. 2007) și Anexa I a Convenției de la Berna (v. 2011), precum și de legislația națională)

Specie protejatată în site-urile Natura 2000 de mai jos:

Situra Natura 2000 în care specia este protejată (conform https://eunis.eea.europa.eu/species/196477)

Pholidoptera transsylvanica sau cosașul transilvan, conform IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) se găsește în România, Ungaria, Serbia, Slovacia, Ucraina, posibil și în Bosnia Herțegovina. Studii mai recente (2019) dovedesc prezența speciei și în Polonia.

Distribuție: Range of Pholidoptera transsylvanica in Europe (A, ex Chobanov et al., 2016), https://www.iucnredlist.org/species/62148044/70272060

Cosașul transilvan (Pholidoptera transsylvanica) preferă fânețele montane cu vegetație înaltă și tufișuri. Adulții sunt activi de la sfârșitul lui iunie până în octombrie. Ponta este depusă în sol în iulie-septembrie, iernarea făcându-se în stadiul de ou. Larvele apar în luna mai, acest stadiu durând până în iulie.

Dimensiuni: masculul 18-25 mm, femela 21-30 mm.

Descriere: Specia are corpul de culoare brună sau cenușie. Pe cap prezintă o bandă transversală, deschisă la culoare. Aripile masculului au aproximativ aceeași lungime cu pronotul. Cercii masculului sunt subțiri, cu dintele intern localizat în apropierea bazei. Ovipozitorul este aproape drept, cu lungimea de 20-30 mm.

Hrană: Cosașul transilvan se hrănește predominant cu insecte mici și rareori cu frunzele plantelor dicotiledonate.

Specii asemănătoare: În Parcul Național Cozia, specia poate fi confundată cu ruda sa, Pholidoptera littoralis, specie care trăiește însă la altitudini mai mici. La prima vedere, speciile se pot diferenția prin colorit – în timp ce Pholidoptera transsylvanica are culoarea brună sau cenușie, Pholidoptera littoralis este brună sau roșcată, cu lateralele corpului adeseori de culoare verde. Masculii celor două specii au o stridulație diferită.

Sursa: Parcul Național Cozia

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns