A fost criza din Ucraina, un posibil nou mare război, după cum am crezut mai toți, un conflict care ar fi schimbat fața întregii lumi, nu doar a Europei. A urmat criza din Grecia, la fel, o criză care ar fi destabilizat economia mondială, nu doar a Europei. Mai există problema bursei din China, o altă criză care pune în pericol lumea pe care o știm. Isis, un nume care dă emoții tuturor. De câteva zile problema imigranților este pe buzele tuturor. Grecii s-au confruntat cu ei, Serbia nu știe ce să mai facă, Ungaria ridică garduri de apărare, Franța, Marea Britania și Germania ridică neputincioase din umeri.

Joi: un camion abandonat pe marginea unei autostrăzi (A4) din Austria este deschis de autorități. Peste 50 de refugiați au fost găsiți fără suflare. După o zi se face numărătoarea: 71 de persoane asfixiate Câteva ore mai târziu se descoperă un alt camion, cu peste 30 de persoane, majoritate copii, slăbiți și aproape morți. 16 români sunt arestați în Ungaria pentru trafic de persoane (refugiați). Doi sirieni sunt prinși de grănicerii români în timp ce încercau să treacă ilegal în România, ajutați de frații lor, cetățeni sirieni stabiliți legal în țară de mai mult timp.

Vineri dimineață: un camion s-a răsturnat în Ungaria; șoferul este român, iar în camion erau 18 refugiați.

Între 1.000 și 1.500 de euro pentru a ajunge din Siria, Afganistan sau Bangladesh în vestul Europei. Sau chiar 6.000 de euro și promisiunea de a ajunge în Europa cu avionul, dar au fost abandonați pe un câmp din Serbia.

Peste 2.400 de persoane au murit de la începutul acestui an încercând să treacă Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa.

Iluzia unei vieți mai bune. Frica de un viitor incert în țări măcinate de conflicte. Războaie pentru înlăturarea dictatorilor și pentru instaurarea păcii care au dat greș.Un Occident care nu are capacitea de a reacționa. Mediterana e mai ușor de străbătut decât Atlanticul. Frica europenilor de musulmani. Manipulare face presa și presa face manipularea. Neputință generală. Exod. Panică în toate taberele. Viața chiar este o noțiune fără preț. Libertatea un concept care nu poate fi valorificat.

Și acesta este doar începutul.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

2 comentarii la „Crize. Amenințările lumii pe care o știm

Lasă un răspuns