
Așteptam cu mare nerăbdare Noaptea alba a Iașului, dar asta doar până când am văzut programul. Pe la ora 21.00 mi-am propus să fac turul locațiilor în care urmau să se desfășoare evenimentele programate. Am început cu Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Având în vedere că Muzeul nu are mult timp de când s-a deschis, am rămas plăcut surprins când am văzut că erau destul de mulți vizitatori. Trecând peste faptul că nu este un muzeu în adevăratul sens al cuvântului, ci doar o clădire care adăpostește câteva colecții, obiectivul este atrăgător, ghizii au fost ok. Problema e că foarte mulți ieșeni nu știau locația – asta înseamnă că ar trebui să fie ceva mai multe indicatoare cu „spre Muzeul Universității”.
A doua oprire a fost la Biblioteca Academiei. Patru tineri zugrăveau de zor pereții de PAL puși la dispoziție de organizatori pentru graffiti. Muzica nu mi-a plăcut.

Strada ce duce spre Casa Pogor era plină de mașini parcate (1. nu erau ale clienților de la Time Out și 2. noroc că ieri au reușit muncitorii să toarne ceva asfalt pe strada, era mai mare jena să mergi prin șanțuri spre Pogor). Lumea multă care intra, lume multă care ieșea. Spre deosebire de anul trecut, ghizii și-au dat mai puțin interesul. Să nu uităm de papuceii de unică folosință identici cu cei pe care îi primești la spital.
Pe lista de obiective urma Biblioteca Central Universitară, dar o schimbare de planuri a făcut ca turul meu să se transforme într-un mine blogmeet cu Epox și Butnaraski. M-am ferit de Turnul Goliei, Palatul Roznovanu și Muzeul Unirii pentru că nu m-a încântat ideea de a sta zeci de minute la coada, ca anul trecut; îmi pare rău că nu am ajuns la Pasajul de la Hala Centrală și Muzeul de Științe Naturale; pe la Casa Dosoftei am fost prea des.
Timp de o oră Mărgineanu a ținut ieșenii în prizăAm prins ceva din concertul Adamos Bross din Sala Pașilor Pierduți de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, dar și concertul lui Mihai Mărgineanu (& band). A fost o noapte interesantă. Dar:
-Muzeul Unirii era închis la ora 23.30;
-Noaptea Albă a Iașului nu e chiar noapte albă pentru că muzeele nu sunt deschise până spre dimineață. Știu, suna ciudat „Seara albă a Iașului”, dar asta ar fi denumirea cea mai ok, care să se potrivească realității;
-Evenimentele au fost puse prost (a se citi „în același timp”). Trebuia să alegi: Cvarteteul Mezzo de la Pogor sau spectacolul sopranei Cristina Simionescu și al tenorului Ricardo Nori de la Muzeul Unirii, concertul formației Jazzissimo la BCU sau Concertul Adamos Bross la Universitate;
-miile de ieșeni care au încercat să puncteze o noapte albă culturală nu știu, în celelalte 364 de zile, de existența muzeelor din Iași și a celorlalte instituții culturale?