Povestea e foarte scurtă. Aproape zilnic primim mail-uri de la diferiți oameni care vor să ne dea bani; sau de la bănci că trebuie să dăm click pe link-uri scurte și dubioase ca să nu ne pierdem accesul la cont; sau că ni s-a terminat spațiul de stocare al mail-ului; sau că ne expiră domeniul site-ului.

Toate, dar ABSOLUT TOATE sunt niște scam-uri ordinare. Scam = escrocherie.

Primesc o cerere de prietenie pe FB

El / ea este Smile Ton, noul meu prieten, cu un cont creat acum mai puțin de o zi.

Nu are nimic pe profil (cred că era trecută doar data nașterii). Nu poți vedea lista de prieteni, nimic.

În comentariile de la poza de profil „unitatea în diversitate” e la ea acasă.

Apoi mă trezesc cu un frumos salut

Buuuun, omul vrea să dea detalii, folosește google translate, se repetă. Avem scammerul în acțiune. Hai să ne distrăm:

Nu-mi vine a crede: hoțul strigă hoțul! Scammerul îmi spune că prințul nigerian nu-mi va da banii (și probabil nici călătoria către Marte împreună cu Elon Musk)

Prietenia noastră se strică. Smile Ton țipă la mine. Încercăm să-mi iau rămas bun de la el:

Dar lanțul de iubire s-a rupt. Nici măcar nu am apucat să-i dau report profilului că … m-am trezit blocat de Smile Ton

Și chiar credeam că astăzi este acea „zi in care cineva pe care nu-l cunoastem putem ajunge sa-l cunoastem”, ca să citez din clasicul de mai sus.

N-a fost să fie!

Poate data viitoare .

UPDATE: FB/ Messenger mă întreabă dacă-l cunosc pe Smile Ton că pare scammer. Am vrut să răspund că da – doar a fost sincer cu mine și mi-a zis să am grijă la escrocheriile cu prinții nigerieni. Dar m-am gândit că poate altcineva, vulnerabil, ar putea cădea în plasa lui. Cu oareșce regret a trebuit să spun că nu, nu-l cunosc.

Ca mii de alte conturi de acest fel, probabil nici cel despre care am scris nu va rezista mai mult de 48 de ore în online. Și tot e prea mult timp: mereu grăbiți, șansele să nu fim atenți la detalii mici (dar care fac diferența între persoane reale / mail-uri pe bune și scam) e destul de mare.

BONUS

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. Din primăvara lui 2015 am început să cartografiez România frumoasă, România mea

Lasă un răspuns