Tinerii sunt recunoscuți pentru multitudinea viselor pe care le au. Uneori e vorba de simple vise, alteori este vorba de ambiții. Vreau o casă mare, o mașină nouă și bună și un job bine plătit – sunt doar trei dintre cele mai des întâlnite dorințe. Recunosc, toate trei sunt valabile și pentru mine. Știu că trebuie să am răbdare și să muncesc mult pentru a le avea. Și stabilindu-mi niște obiective, muncesc cu mai mult drag și spor.
Poate suna paradoxal, dar primul obiectiv de pe lista pe care vreau să îl bifez este și cel mai costisitor: propria casă. Știu că m-am săturat să stau în chirie și am făcut și un mic calcul: de când plătesc tot felul de chirii, avea achitat mai mult de jumătate din valoarea unei garsoniere. Dar dacă este să fac marele pas și „să mă mut la casa mea”, cu siguranță nu va fi o garsonieră. Fie va fi un apartament de minim două camere, fie va fi o casă. Am în calcul și varianta unui apartament cu două camere pentru început și, dacă totul va fi bine, pe viitor să îmi ridic o casă, astfel încât bătrânețea să mi-o petrec la curte, să tund gazonul din fața casei, toamna să strâng strugurii și să fac vin, să am un petic de grădină unde să pun câteva legume.
Sunt conștient că varianta casei este mai costisitoare și pun mai multe probleme. De la planul casei, la autorizație, la constructori și finisaje. Cine se va ocupa de montaj parchet stratificat pentru camere, cine va pune gresia în băi, cine îmi va construi acoperișul, cine se va ocupa de montaj scări interior, cine îmi va construi șemineul, cine îmi construi balconul intim? Sunt întrebări la care răspunsul nu este atât de greu. Spuneam că sunt înarmat cu răbdare multă. Iar la cum văd lucrurile, când va fi să îmi ridic o casă, voi sta la apartament, ceea ce înseamnă că lucrările nu trebuie să fie gata peste noapte. Fiecare etapă va avea timpul ei de execuție. De o parte din lucruri, cele pe care pot, le voi realiza eu, pentru celelalte voi apela la specialiști cu experiență.
De la autoritățile locale și naționale am învățat că dacă vrei să faci un lucru trebuie să ai viziune. Nu poți proceda ca ei: întâi asfaltezi o stradă, apoi îți dai seama că trebuie să modernizezi, la doar un an după ce ai asfaltat strada, rețeaua de apă și canalizare. Munca sisifică trebuie scoasă din calcul.
Visele pot fi îndeplinite. Primul pas: planul și viziunea. Al doilea pas: să strâng avansul pe care trebui să îl am când sunt hotărât să îmi fac credit pentru apartament. Următorul pas: să plătesc rata, nu chirie și să îmi cresc sursele de venit, astfel încât să pun bani deoparte pentru un teren. Apoi pentru o temelie. După mulți pași: un bătrân (sau un bărbat mai puțin tânăr) care culege struguri să își facă vin de producție proprie.