team building la munte

Lumea e plină de imperfecțiuni pentru că oamenii sunt cei care alcătuiesc lumea. Și eu mi-s om și-s plin de defecte. Iar pasul cel mai important pentru a remedia imperfecțiunile de care zic este săpatul la rădăcină până dai de cauze.  Îți pleacă prea des oamenii din firmă? Cu siguranță nu pleacă pentru că le este prea bine. Ai oameni buni, dar nu funcționează ca o echipă? Ai încercat să îi pui într-un singur loc și în afara locului de muncă? Te-ai gândit să cauți o ofertă de team building pentru angajați? E imposibil să nu fi auzit niciodată de team building, de aceea nu o să vă explic acum ce reprezintă conceptul. Important este rezultatul. Un program de team building nu are neapărat efecte imediat, ci uneori rezultatele apar în timp. Punctul forte al firmelor mari (multinaționalele de obicei) este că încearcă să acorde atenția angajaților, să îi formeze și să îi păstreze. Asta în timp ce firmele mici merg pe ideea proastă că doritori de job mai sunt. Nu iau în calcul că dacă îți pleacă un angajat pierzi mai mulți bani decât dacă îi mărești acestuia salariul. Mă gândesc aici numai la timpul pe care trebuie să îl aloci noului angajat pentru a se acomoda la locul de muncă și nesiguranța că acesta va da randament.

Revenind la oferta de team building pomenită mai sus. În luna februarie a acestui an sunt trei programe de team building, toate cu ieșirea în natură (pentru că există o lege nescrisă ce spune că team building-ul se face în natură, nu pe holurile unui hotel, deși nici varianta din urmă nu este de lăsat în urmă, pentru că orice fel de team building este mai bun decât nimic).

În weekend-ul 12-14 februarie programul se numește „Experiența hivernală silvestră” și constă în explorarea pădurilor din munții Poiana Ruscă. În cadrul acestui program de team building participanții învață să recunoască și să folosească resursele din mediul înconjurător, să identifice și să diferențieze copacii, să (re)descopere pădurea. În plus, participanții învață să facă un adăpost și să încropească o sursă de căldură.

Al doilea program de team building se desfășoară în perioada 19-21 februarie și se numește „Întinderi de zăpadă pe schiuri de tură”. Mai foarte pe scurt este vorba despre explorarea masivului Semenic pe schiuri (învățatul să schiezi face parte din program).

Al treilea și ultimul program din luna februarie se desfășoară în perioada 26-28 februarie 2016 și să sub auspiciile „experienței hivernale montane”. În cadrul acestui program participanții învață să citească starea zăpezii, să aleagă cel mai sigur traseu montan și să formeze o echipă reală și eficientă.

Patronii firmelor mici, care nu dau mai mult de doi bani pe angajați („Ce să le dau mai mult decât salariul pe care îl muncesc?”) se vor gândi că tot ceea ce am scris mai sus reprezintă o joacă. „Păi, cum să îi trimit pe banii mei să se dea cu schiurile și să se plimbe pe munte?”. Oamenii aceștia ratează cel mai important aspect: o echipă se formează lucrând …în echipă! O echipă se formează socializând, la fel cum o echipă se formează (sau devine mai puternică) atunci când fiecare reprezintă o rotiță dintr-un mecanism, iar fără acea rotiță mecanismul nu mai funcționează. Așa se întâmplă la un traseu montan: greșește cineva și toți suportă consecințele. Team building-ul nu este doar distracție pe banii firmei!

Mă opresc aici. Doar pentru moment. Subiecte de tipul acesta am abordat și voi continua să abordez. Uneori perseverând reușești să schimbi ceva.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns