Categorii
Blog

De ce este mai ieftin un city break în Praga decât un weekend în România?

Oricât s-ar lăuda autoritățile, România are un mare minus din punct de vedere al resurselor pe care le deține și nu le valorifică: turismul. Există bancul acela în care Dumnezeu vorbește cu Sfântul Petru despre crearea României, cu toate formele de relief și cu multe bogății naturale, rivalizând, cumva cu Raiul, iar Dumnezeul îl liniștește pe Sfântul Petru și îi pomenește pe oamenii care vor popula aceste locuri. E un banc, dar noi știm că toate bancurile au un sâmbure (sau mai mult) de adevăr. Avem o țară bogată și nu știm să o exploatăm. Cehia e o țară frumoasă, nu am vizitat-o, deși îmi doresc (timpul nu e pierdut), dar care are un atu față de România: știe să facă turism.

Cu doar 255 de euro poți să ai parte de un city break in Praga la târgul de Crăciun (patru nopți, transport cu avionul, mic dejun asigurat), o ofertă mult mai generoasă decât să mergi în Poiana Brașov de la noi. Să ai parte de un city break în Cehia (în cazul explicat, city break în Praga) la sărbătorile de iarnă e mai ieftin decât să mergi într-un loc turistic din România. Nu este de ajuns să ai parte de locuri frumoase (cazul României), mai trebuie să ști să ții și prețurile la un nivel competitiv.

România este abia pe locul 23 în Europa la vacanțele scurte, de tip city break, fiind în fața unor țări precum Bulgaria și Muntenegru, dar mult în spatele unor țări precum Italia, Grecia, Finlanda, Austria, Portugalia sau Cehia, țări care se află în fruntea acestui clasament.

Dacă nu se schimbă ceva din politica națională există posibilitatea ca în câțiva ani să dispară și acei turiști care mai vizitează România, dar și ca tot mai mulți români să prefere să-și petreacă vacanțele și concediile în alte țări (un trend care se observă tot mai mult în ultimii ani). Nu este normală această situație: ar trebui să călătorim în alte țări abia după ce am vizitat toată țara, dar când infrastructura este la pământ, serviciile și seriozitatea celor din HoReCa lasă de dorit, iar prețurile sunt mai mari ca în afară, nu rămâne decât să ne conformăm și să ieșim din România de fiecare dată când vrem să ne luăm o vacanță.

De Bogdan Federeac

M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie.
Scriu prin reviste din 2003;
Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală;
În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri.
Din primăvara lui 2015 am început să cartografiez România frumoasă, România mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Enter Captcha Here : *

Reload Image