Citizen Science a fost conceptul discutat astăzi de tinerii prezenți la Biblioteca ASTRA, la întâlnirea cu Bogdan Federeac, ornitolog pasionat de literatură și ecologie.

„În natură, totul e interconectat; natura are mecanismele ei: dispare ceva, dar se înmulțește altceva.”, spune Bogdan Federeac.

„Noțiunea de citizenscience, care poate este mai puțin cunoscută în România, se referă la implicarea cetățenească prin voluntariat, prin colaborarea cetățenilor cu oamenii de știință. Invitatul de astăzi, dl. Bogdan Federeac, ne-a vorbit despre ornitologie, ramură a zoologiei care studiază păsările și una dintre marile sale pasiuni. A povestit, de asemenea, despre devenirea sa profesională, de la studiul filologiei la ecologie, accentuând dinamica parcursului fiecărui individ: «Niciodată o decizie pe care o iei în viață nu este neapărat definitivă. Întotdeauna pot exista modificări».

În cadrul întâlnirii de azi, am făcut cunoștință cu domeniul de activitate al unui ornitolog. Am înțeles mai multe despre: fenomenele care apar în studierea păsărilor, dinamica densității păsărilor în diferite zone, aparatura esențială utilizată, dar și despre principiile etice care trebuie respectate în sălbăticie. Bogdan Federeac a prezentat înregistrările sale personale introduse în aplicația Ornitodata, care colectează date despre păsări și animale.

Ne bucurăm că am avut ocazia să descoperim o altă parte a ecosistemului, să ne lărgim orizontul cunoașterii personale și să aprindem lumina înțelegerii”, a consemnat Maia Loloiu, voluntar al programului estival ASTRA Adolescent.

Referinde-se la conceptul de Citizen Science, invitatul întâlnirii i-a îndemnat pe tineri să fie activi și în această zonă de co-participare cetățenească, să se implice voluntar în diferite proiecte comunitare care pot aduce dezvoltare și inovare în societate.

În a doua parte a întâlnirii, Anamaria Enescu, bibliotecară astristă, a prezentat noțiunea de Citizen Science, având drept suport site-ul organizației, https://eu-citizen.science/: „Citizen science este despre comunitate, despre a împărtăși ceea ce cunoști. Este esențial să avem dorința de a explora și de a ne conecta cu mediul înconjurător. Implicarea fiecăruia poate aduce beneficii semnificative în comunitate.”

„Mulțumim invitaților și tuturor tinerilor care au fost astăzi alături de noi!

Săptămâna viitoare vă așteptăm cu noi teme, alături de alți invitați!”, transmit reprezentanții Bibliotecii ASTRA Sibiu.

Mesagerul de Sibiu, 11.07.2024

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns