Brumărița de stâncă e una dintre puținele specii de păsări pe care le poți întâlni în România în golul alpin. Pentru prima dată am reușit să văd (și să surprind) ritualul de curtare și împerechere. Specia este poligamă, iar masculul dintr-un teritoriu de cuibărire încearcă să se împerecheze cu toate femelele din acel teritoriu (există o ierarhie și un mascul alfa). Iar când apar puii, masculii hrănesc puii din toate cuiburile din acel teritoriu, chiar dacă puii nu sunt ai lor.

Brumărița de stâncă (Prunella collaris), împerechere, 25 iunie 2022, Munții Făgăraș

Cea mai interesantă descriere a speciei (bazată pe habitat) am întâlnit-o în „Ghidul pentru identificarea păsărilor” de Lars Svensson (cunoscut drept Ghidul Collins):

Când mergi pe terenul potrivit (regiuni alpine, n.r.) și una sau mai multe păsări de talia ciocârliei de câmp, compacte și mai întunecate, se ridică în zbor, variantele sunt puține: brumărița de stâncă, ciocârlia urecheată, fâsa de munte sau o presură. Dintre toate acestea, brumărița de stâncă este cel mai puternic și mai rapid zburător, cu ondulări line, asemenea unui sturz mic”

Brumărița de stâncă (Prunella collaris), împerechere, 25 iunie 2022, Munții Făgăraș

Poți afla mai multe despre păsări din „Ghid pentru identificarea păsărilor. Europa și zona mediteraneană” tradus în limba română de Societatea Ornitologică Română

Brumăriță de stâncă, 9 iulie 2021, Munții Făgăraș

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns