Ciuvica este cea mai mică specie de „bufnițe” din Europa. Este de talia unui graur și cântărește între 50 și 77 de grame. Un con de molid (femelă) are lungimea între 10 și 16 cm; o ciuvică este o idee mai mare: are între 15 și 19 cm lungime. Teoretic poate fi văzută în vârfuri de brad, dar dimensiunile asemănătoare cu conurile o fac mai greu de observat. Este o pasăre curioasă și îndrăzneață – cele mai multe dintre pozele pe care le vedeți cu ciuvica sunt făcute prin atragerea ei cu sunete (o măsură cu care, personal, nu sunt de acord)
Cuibărește în scorburi și tot în scorburi își depozitează hrana (șoareci și păsări, uneori păsări de dimensiuni mai mari decât ea, precum sturzii). Este activă în crepuscul, dimineaţa şi seara, fiind specia cu cea mai mare perioadă de activitate diurnă dintre bufniţe. Ajunge la maturitatea sexuală la vârsta de un an. În România sunt estimate 8.800 de perechi cuibăritoare.
Poți afla mai multe despre păsări din „Ghid pentru identificarea păsărilor. Europa și zona mediteraneană” tradus în limba română de Societatea Ornitologică Română
Martie 2022, Harghita