Limicolele se referă, de obicei, la păsări ce trăiesc pe lângă apă, pe maluri sau în turbării și mlaștini; hrana lor este formată din viermi, crustacee, moluște, insecte, uneori și cu plante sau pești mici. Limicolelor li se mai spune și păsări de țărm.
Puține dintre limicolele care pot fi văzute în România sunt și păsări care cuibăresc aici; majoritatea sunt în pasaj (cuibăresc în nordul Europei) și pot fi văzute la noi în timpul migrației (primăvara sau toamna) în scurtele lor opriri spre cartierele de iernare.
Pietrușul (Arenaria interpres) este o pasăre cu lungimea de 21-21 centimetri și anvergura aripilor de 43-49 centimetri. Cuibărește, de obicei, pe coastele stâncoase și în arhipelagurile fără arbori.
Denumirea de pietruș (în engleză e ruddy turnstone) are legătură cu modul de hrănire, de felul în care își folosește ciocul pentru a răsturna pietrele (uneori iarba de mare) în căutarea hranei.
În timpul pasajului pietrușul poate fi observat pe litoralul Mării Negre, în Delta Dunării, pe malul lacurilor și mlaștinilor din sud-estul țării, dar și pe malurile Oltului inferior. Destul de rar poate fi observat și în interiorul arcului carpatic.
Păsările au fost fotografiate la final de august 2022, pe malul Mării Negre, la Costinești.
Poți afla mai multe despre păsări din Ghid pentru identificarea păsărilor (Collins) tradus în limba română de către cei de la Societatea Ornitologică Română.