Șerparul (Circaetus gallicus) este o acvilă cu aripi lungi și late (anvergura aripilor este cuprinsă între 162 și 178 cm). Zboară la înălțimi mari și se poate menține la punct fix (în căutarea prăzii) timp îndelungat, realizând doar mici ajustări din aripi; se ridică pe termice ținând aripile plate. În România este oaspete de vară (martie-octombrie); cartierul de iernare este în Africa. Conform celor mai recente date, în România sunt circa 1.000 de perechi cuibăritoare.

Șerpar (Mândra, jud. Sibiu, 7.05.2022)

Cuibărește în arbori (zone împădurite) și se hrănește în zone deschise cu reptile (dar și broaște, mamifere mici și, mai rar, cu păsări sau nevertebrate. Poate ajunge până la vârsta de 17 ani.

Șerpar (Mândra, jud. Sibiu, 7.05.2022)

Numele de gen este compus din forma latinizată a cuvântului grecesc kirkos – răpitoare ce descrie cercuri şi din grecescul aietos – acvilă. Numele de specie vine din forma latinizată Gallia a cuvântului grecesc Gaul – Franţa de astăzi.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. Din primăvara lui 2015 am început să cartografiez România frumoasă, România mea

Lasă un răspuns