Laudatio (fragmente)
În onoarea
Domnului Profesor Norman Manea
Bard College – New York
Stimate Domnule Rector,
Stimaţi membri ai Senatului,
Distinşi invitaşi,
Universităţii „Alexandru Ioan cuza” îi revine astăzi onoare de a-l omagia, în Aula Magna, pe unul dintre cei mai preţuiţi scriitori români contemporani – romancierul, eseistul, profesorul Norman Manea, reîntors simbolic din exilul dictat de impasul istoriei. Retragerea din distopia comunistă a României postbelice a însemnat, pentru autorul născut în 1936, un ultim act al rezistenţei morale, într-un parcurs existenţial care nu i-a cruţat forţele. În 1986, Norman Manea părăseşte România, într-un moment de „cumpănă a apelor”: amiază a fiinţei, scrutînd din înălţimea, din apogeul vital, versantul coborâtor, „ca fumul din jertfa ce nu s-a primit”.
[…]
Ca o recunoaştere a înaltei valori estetice şi etice a operei unui singur autor care a „asumat prin depăşire” o condiţie istorică nefastă, în spiritul solidarităţii umane şi al demnităţii creaţiei, azi, 17 mai 2012, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi îi conferă titlul de Doctor Honoris Causa.

Comisia de elaborare a titlului Laudatio:
          Prof. Univ. Dr..h.c. Andrei Hoişie CORBEA, Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (preşedintele comisiei)
          Prof. Univ. Dr. Codrin Liviu CUŢITARU, Decanul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
          Prof. Univ. Dr. Ioan Bogdan LEFTER, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti
          Prof. Univ. dr. Corin BRAGA, Decanul Facultăţii de Litere, Universitatea Babeş-Boylai din Cluj-Napoca
          Conf. univ. dr. Antonio PATRAŞ, Prodecanul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi;
          Lect. univ. dr. Bogdan CREŢU, Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns