
Criza refugiaților sirieni a început acum cinci ani, dar abia de vreo două săptămâni dă bătăi de cap europenilor. Și am văzut că multă lume s-a întrebat de ce majoritatea sunt tineri de la 18 la 35 de ani, de ce nu sunt bătrâni, de ce sunt așa de puține femei, dar și de ce majoritatea dintre ei au smartphone. Un telefon inteligent nu mai este de mult un moft în lumea în care trăim, fie că vorbim de un corporatist, de un bibliotecar sau de un refugiat dintr-o țară aflată în război. Serviciile de service iphone sunt acum la fel de necesare ca magazinele de sifon dinainte de 89 pentru că toată lumea are nevoie, mai devreme sau mai târziu, de ele.
Chiar dacă îl ții în husă, chiar dacă ai antivirus și folosești doar aplicații sigure, oricând se poate să intervină o problemă, fie tehnică, fie de soft.
Dacă înainte de 89 găseai magazine care vând sifon la tot pasul, acum găsești la tot pasul magazine care vând sau repar dispozitive mobile. Luăm, spre exemplu, firma Smartmobitel: are sediul în București și oferă clienților săi și service GSM specializat, atât pentru soluțiile software, cât și pentru cele hardware pentru toate tipurile de dispozitive mobile, de la telefoane, la tablete. Reparațiile au loc la sediul firmei (str. Prelungirea Ghencea nr. 73D, sector 6), iar la ele pot asista clienții, eliminându-se suspiciunea pe care o avem mereu atunci când ducem ceva la reparat: dacă ne înlocuiește și piesele bune pentru a le valorifica mai târziu. Dacă ai telefonul stricat, diagnosticul îți este oferit gratuit, iar reparațiile se fac foarte repede. Spre exemplu, display-ul își este reparat în 24 de ore, iar decodarea se face pe loc. Dacă ți-ai stricat display-ul de la Iphone 6, nu te panica, la Smartmobitel găsești cele mai mici prețuri: 650 RON pentru înlocuire display (touch + sticlă), manopera fiind inclusă în preț. Să nu uit: serviciile de service sunt valabile și pentru cei dinafara Bucureștiului, acceptându-se primirea telefonului prin curier (bineînțeles, cu confirmare de primire).
Sifonul nu a rezistat capitalismului, a pierdut în fața apei minerale îmbuteliate. Gadget-urile și dispozitivele mobile sunt încă la început de drum, iar oamenii devin tot mai dependenți de ele. Gândi-ți-vă la cum era acum 10 ani, cu Nokia 3300 sau Samsung mix1. Ne gândeam atunci că va veni o vreme când vom avea telefoane care să aibă performanțe mai mari decât desktop-urile de atunci? Și nu am văzut încă nimic.