Doneaza un zambet pentru un batran


Unul dintre cele mai importante „lucruri” pe care le detii, in afara de tinerete, este zambetul. Zambetul si o vorba buna pot deschide nenumarate usi. Citeam recent un articol despre batranii ursuzi ai Romaniei. Tind sa cred ca saracia este principalul motiv pentru starea lor. Dar exista si alti factori care duc la asta. Majoritata batranilor nu au cum sa mai zambeasca pentru ca nu au dinti. In mod normal asta se rezolva cu proteze dentare. Doar ca pensia lor este prea mica. Iar problemele lor dentare duc la consecinte mult mai grave decat lipsa zambetului: probleme de vorbire, durere si probleme digestive (cum altfel cand nu poti mesteca ceea ce ingerezi).

Cand auzim de proteze dentare ne gandim la lipsa tuturor dintilor. Dar exista si proteza dentara scheletata, in situatia in care exista mai multi dinti pe arcada, iar proteza nu se fixeaza ca cea totala, in contact intim cu gingia si urmardin fora arcadelor dentare, ci se fixeaza de dintii restanti prin diferite sisteme (calipsa, balama, magneti, telescoape etc).

Problemele dentare au diferite cauze. Principala, mai ales la romani, este igiena. La fel de importanta este nutritia, dar si viciile. Nu trebuie uitata mostenirea genetica. Desi ajung destul de rar la stomatolog, de fiecare data exista o uimire din partea lor: fumez, beau multa cafea si uneori uit sa ma spal pe dinti, cu toate acestea am probleme foarte mici cu dintii. Si la explica ca este vorba de genetica: am mostenit, in mare parte, dantura tatalui. Si este bine, pentru ca maica-mea, la putin peste 50 de ani, a avut probleme destul de mari si destule interventii pana a avea, din nou, un zambet frumos. Pana acum un an nici nu imi permiteam sa ii spun sa zambeasca cu toti dintii, dar acum ii pot spune, iar ea poate zambi. Sa nu uit: de cand si-a rezolvat problemele dentare cu ajutorul unei proteze au cam disparut si cele stomacale (stiti voi: principiul cauza-efect).

Daca as fi un politician important as crea un program guvernamental pentru batrani (si nu numai): doneaza un zambet pentru un batran, un program prin care statul sa subventioneze o parte din costurile realizarii de proteze dentare pentru batrani. Ar fi una dintre masurile care ar ajuta, macar intr-o mica masura, ca batranii nostri sa nu mai fie ursuzi.

Loading


Lasă un răspuns