2084 sfarsitul lumii„Descoperirea trecutului aproape că-l ucisese pe Toz. Oricât de cultivat ar fi fost, habar n-avea că existase anul 2083 și nici că te-ai fi putut întoarce mai departe de acesta, în timp. Un pământ rotund este o dramă amețitoare pentru cel care îl vede plat și nemărginit. Întrebarea „Cine suntem?” devenise dintr-odată „Cine eram?”, puteai pe neașteptate să te imaginezi cu totul altfel, acoperit de tenebre și de mizerie, oricum ceva se spărsese, piatra de temelie care susținea universul, așa că iată-l pe sărmanul Toz aruncat în aer, trăind ca o fantomă printre fantomele antice. Nimeni nu știe cum să reașeze timpul în curgerea sa liniară și coerentă dacă aceste principii au fost încălcate astfel. Nici Toz nu știa, rămânând pierdut undeva, între ieri și azi.”

„Este vorba de o lucrare de pură ficțiune, lumea lui Bigaye pe care o descriu în paginile de față nu există și nu ar avea nici un motiv să existe pe viitor, la fel cum nici lumea acelui Big Brother, închipuită de maestrul Orwell și atât de frumos povestită în relatarea din 1984, nu exista pe vremea lui, nu există nici în vremea noastră și, evident, nu ar avea nici un motiv să existe vreodată. în viitor. Dormiți, prin urmare, liniștiți, oameni buni, totul este absolut fals, iar restul e sub control.”

Boualem Sansal – 2084. Sfârșitul lumii (Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015), traducere din franceză de Doru Mareș, editura Humanitas Fiction, 2016 – cartea poate fi cumpărată de aici (transportul gratuit)

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns