dropii judetul bihor decembrie 2021

„Dropioii ajung și întrec talia de 1 m. (din vârful ciocului la vârful cozii), atingând chiar până aproape de 1,20 m. Dropiile (găinele) sunt sensibil mai mici: 85-98 cm. maximum. Dropioii capitali, și probabil excepționali, ating greutatea de 18.5 kgr. Dar deja sunt trofee superbe începând de la 14 kgr. – Anvergura, aripile întinse din vârf în vârf,  – depășește 2 m. (…)

Colanul acela e încă un atribut al cocoșilor primăvara. (…) Dropia, se știe, e locuitoarea regiunilor de stepă întinsă, goală, unde vederea poate străbate departe nestânjenită de jur împrejur. La noi în țară se găsesc încă destul județe cu astfel de întinderi (…)

Cârd de dropii și căprioare

Patria loc clasică la noi e Bărăganul, șes aproape ideal. (…) Vom spune deci că dropia nu e migratoare, dar devine cu anumite condițiuni, rătăcitoare, eratică. Acesta este pentru țara noastră. (…)

Pe la sfârșitul lui Mai aproape toate găinile au și ouat – două, poate excepțional trei ouă, mai mult sau mai puțin verzui, pătate cu brun sau cenușiu-vânăt și cu dimensiuni mijlocii de 77×56 mm. Cuibul este cu totul rudimentar: o simplă  depresiune râcâită prin vre-o cultură. Clocitul ține apropiat de 30 de zile. (…)

Găinile se pare că văd singure de creșterea puilor, fără ajutorul bărbaților, cari poate numai veghează prin împrejurimi la ivirea pericolului. (…)

În occident aproape că a dispărut. Prin părțile noastre sunt încă – slavă Domnului – destul de numeroase, dar soarta lor – în timp – e pecetluită. (…)

Să adaog incalificabilul măcel posibil iarna, când pe timp de polei, dropiile cu aripile încătușate de ghiață sunt incapabile de sbor. Atunci, un cârd întreg poate fi nimicit cu ciomegele sau dus dinapoi – ca vitele la abator – către satul unde li se va pecetlui o soartă nedemnă. (…)” (Dropii și dropioi, C. Rosetti-Bălănescu, Carpații, 5/1933)

Cârd de dropii și căprioare

Greu să te apropii de dropii

  „(…) însăși caracterul esențial al dropiei: prudența ei. Imposibilitatea de a te apropia pe jos, de a-i înșela vigilența (…) Dropia, deci, se vânează din căruță. Evident, căruța poate fi înlocuită cu modernul automobil: are toate avantajele. (…) Deși distanța la care am ajuns e destul de mare – 200-300 m. – dropiile sunt deja în gardă (uneori nu te poți apropia nici la jumătate de kilometru).” (C. Rosetti-Bălănescu, Vânătoarea dropiei, Carpații, 9/1934)

Voi reveni cu detalii despre schimbările ce au survenit în ultimii 90 de ani într-o postare ulterioară.

Imaginile ce însoțesc această postare au fost realizate în decembrie 2021, în județul Bihor.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns