Marți, 25 octombrie, un sitar de mal nordic (Limosa lapponica) în vârstă de doar 5 luni a ajuns în Ansons Bay, în nord-estul Tasmaniei.Ce este interesant la acest fapt? Pasărea a plecat din Alaska pe 13 octombrie și pare să fi zburat fără întrerupere către Tasmania. În 11 zile și o oră a străbătut o distanță de 13.560 kilometri. Anteriorul record de distanță al unui sitar de mal nordic era de 13.050 kilometri. În urmă cu câțiva ani, ornitologul Mark Barter, împreună cu alți biologi, a calculat că zborul maxim al unui sitar de mal nordic ar putea fi de 11.000-13.000 kilometri. Din păcate Mark Barter nu mai trăiește pentru a afla de extraordinarul zbor al sitarului care a ajuns în Ansons Bay.

Sitarul de mal nordic

Sitarul de mal nordic (Limosa lapponica) este o specie de limicole (păsări de țărm) recunoscută pentru migrația de lungă distanță. Zborurile pe care le face, din Alaska în Noua Zeelandă, sunt cele mai lungi zboruri din lumea păsărilor, zboruri fără opriri (nici măcar pentru hrănire sau odihnă). În timpul pasajului (de primăvară sau toamnă), sitarul de mal nordic poate fi văzut, accidental și în România. Este vorba despre exemplarele europene ce cuibăresc în turbăriile din tundră și taiga și migrează spre Vestul Europei sau Vestul Africii.

Sursa: Pukorokoro Miranda Shorebird Centre

Sursă foto: Paul van de Velde

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns