Categorii
Povești

Handralăi

Se spune că unui om îi trebuie jumătate de an să se acomodeze într-un alt spațiu (spațiu folosit cu sensul de localitate). Au trecut nouă luni și jumătate de când m-am mutat în Sibiu. La fel ca atunci când am terminat liceul și m-am mutat în Iași, tind să cred că m-am adaptat în mai puțin de jumătate de an. Interesant mi se pare că rădăcinile mi-s atât de puternice încât procesul de adaptare într-un nou spațiu are și consecințe mai puțin obișnuite: îi „moldovenizez” eu pe sibieni mai mult decât mă „ardelenizează” ei pe mine. Asta pentru că majoritatea celor care ajuns aici sunt rușinați de originea lor și fac tot posibilul să nu lase să se cunoască de unde vin și ce bagaj au. Mi nu îmi este rușine cu asta și de aceea reprezint un element „exotic” pentru cei din jur (colegi, prieteni, alți oameni cu care intru în contact). Așa se face că într-un weekend, împreună cu niște prieteni, nu am făcut colțunași, ci chiroște. Deseori îmi ies pe gură regionalisme și brusc îmi dau seama că cei din jur nu înțeleg la ce mă refer. Unul dintre cuvintele care au stârnit râsete și uimire a fost „handralău”.

Definiția cea mai apropiată de sensul folosit în satul bunicilor este cea dată de Șăineanu în 1929 (via DexOnline): nandralău m. Mold. ștrengar: vrai să te bușească cei nandralăi prin omăt ? CR. [Fuziune din un (h)andralău, de origină necunoscută]. 

La fel cum o prietenă, născută în Botoșani, nu înțelegea ce-s acelea chiftirițe, iar eu i-am răspuns: „Normal că nu știi ce-s ălea chiftirițe, că vara nu ai făcut tizici

Handralăi sunt și persoanele din poza de mai sus care îți beau cincizeaca la doi metri de incendiu.

Sursă foto: Monitorul de Botoșani

De Bogdan Federeac

M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie.
Scriu prin reviste din 2003;
Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală;
În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri.
Din primăvara lui 2015 am început să cartografiez România frumoasă, România mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Enter Captcha Here : *

Reload Image